Lifestyle

Last van een ochtendhumeur? Dit is de oorzaak

Last van een ochtendhumeur? Dit is de oorzaak

We hebben er allemaal wel eens last van: een slecht humeur in de ochtend. Je bent prikkelbaar en hebt erg de behoefte om met rust gelaten te worden. Hoewel het vaak na een heerlijke kop koffie of goed ontbijt wel weer langzaam weg trekt, is het niet de fijnste manier om de dag te beginnen. Daarom vertellen we je graag wat de beste manier is om van een ochtend humeur af te komen.

Waardoor krijg je een ochtendhumeur?

Niet alleen is een ochtendhumeur irritant voor jezelf, ook zijn jouw huisgenoten er waarschijnlijk niet zo blij mee. Het wordt dus tijd om er iets aan te veranderen. Daarvoor kijken we eerst naar de oorzaak, want waardoor krijg je zo’n last van een ochtendhumeur?

Heb jij een onregelmatig slaappatroon of slaap jij minder dan 6 uur per nacht? Dan is de kans groot dat dit de oorzaak is van jouw ochtendhumeur. Dit is ook wel logisch natuurlijk, je lichaam heeft nou eenmaal voldoende rust nodig. En wanneer je je lichaam niet voldoende rust geeft, deal je de ochtend erna zelf met de consequenties.

Een andere mogelijke boosdoener zijn hormonen. Wanneer je hormoonbalans verstoord wordt, wat bij vrouwen regelmatig gebeurt, heeft dit gevolgen voor hoe je je voelt. Vooral rondom de menstruatie en in de menopauze hebben veel vrouwen last van klachten zoals prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en depressiviteit.

Ook slaapinertie heeft mogelijk invloed op jouw gemoedstoestand in de ochtend. Slaap-wattes? Dit houdt in dat je wakker bent, maar bepaalde delen van je hersenen werken nog vanuit een slaapstand. Het duurt enkele minuten tot enkele uren voordat alle hersendelen weer volledig functioneren. Het is dan ook niet gek dat sommige handelingen nog niet helemaal goed gaan in de ochtend.

Ben jij een avondmens? Dan is het logisch dat jij meer last hebt van een ochtendhumeur dan ochtendmensen. Andersom geldt hetzelfde: ochtendmensen houden het ’s avonds niet lang vol, in tegenstelling tot avondmensen gaan zij op tijd naar bed.

Lees ook: Moeite met opstaan in de ochtend? Probeer dan deze dingen eens uit

Wat doe je tegen een ochtendhumeur?

Ben jij klaar met jouw ochtendhumeur? Dan zijn er genoeg mogelijkheden om dat aan te pakken. Begin met het verbeteren van je slaaphygiëne: zorg voor een regelmatig slaappatroon en vermijd bepaalde voedingswaren voor het slapengaan. Daarnaast is het slim om je dag goed te beginnen door de ochtenden zo aangenaam mogelijk te maken voor je zintuigen. Zet je ramen open, maak een heerlijk ontbijt en zet jezelf even in beweging. Voordat je het weet ben jij van je ochtendhumeur af!

Bron: Fja-oeyen.be
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top