Health

Dit is waarom jij een ochtendroutine moet beginnen 

Dit is waarom jij een ochtendroutine moet beginnen 

Je wordt wakker en je snoozed een paar keer. Ben je klaar om je ogen te openen? Dan pak je Instagram erbij en ga je even tien minuten scrollen door je feed. Wist je dat een goede ochtendroutine zorgt dat je fitter, succesvoller en gelukkiger in het leven staat? Elke dag beginnen met dezelfde ochtendroutine draagt bij aan het verbeteren van je algehele welzijn, productiviteit en mentale gezondheid. Ga vanaf morgen je eerste uurtje van de dag anders invullen. Lees hier hoe jouw eerste uur van de dag eruit komt te zien voor een goede ochtendroutine.

Lees meer: Zó krijg je op een natuurlijke manier meer energie

Tips voor een goede ochtendroutine

Sta ruim van tevoren op. Ik hoor je denken: ‘Ja dag! Elk half uur slaap pak ik graag mee.’ Toch heeft het veel voordelen om elke dag ruim van tevoren en op een vast tijdstip op te staan. Het helpt je lichaam en geest om te wennen aan een consistente slaap-waakcyclus. De tijd om rustig wakker te worden en jezelf voor te bereiden op de dag zorgt ervoor dat je beter in staat bent om stressvolle situaties aan te pakken gedurende de dag.

Nadat je op een vast tijdstip bent opgestaan is het tijd om jouw ochtendroutine te beginnen, door middel van het drinken van een glas water. Na een bezoekje van het toilet, ga je bewegen. Kies wat jij fijn vindt, zoals een korte wandeling, stretchen of yoga.

Je energieniveau is nu verhoogd en je hebt je lichaam aangezet. Nu ga je tijd besteden aan je geest. Neem tijd voor meditatie of mindfullness om je geest te kalmeren en de dag goed te beginnen. Gebruik een app om te mediteren of doe het tijdens je andere activiteiten van jouw ochtendroutine. Geef jezelf complimenten tijdens het tandenpoetsen of terwijl je wacht op de waterkoker. Het hoeft dus helemaal geen extra tijd te kosten.

Het is tijd om te gaan ontbijten. Dit is een belangrijke stap in jouw ochtendroutine en zorgt ervoor om je metabolisme op gang te brengen en voldoende energie te hebben voor de dag. Kies voor een gezond ontbijt, zoals havermout of kwark.

Wij weten dat het lastig is, maar probeer zoveel mogelijk je telefoon links te laten liggen. Dit zorgt voor een rustige start van de dag.

Waarom een ochtendroutine? 

Een ochtendroutine is goed voor je humeur. Het helpt bij het stabiliseren van je humeur en het verminderd stress. Door rustig wakker te worden, ben je beter in staat om stressvolle situaties aan te pakken gedurende de dag. Door een goede ochtendroutine verhoogt ook je productiviteit, hierdoor is je concentratie en focus beter. Elke dag een ochtendroutine aanhouden vereist veel zelfdiscipline. De discipline dat je leert tijdens het aanhouden van je ochtendroutine, gebruik je ook tijdens andere momenten in je leven. Last maar zeker niet least, een gestructureerde ochtendroutine is goed voor je gezondheid. Het bevat namelijk lichaamsbeweging, gezond eten en genoeg hydratatie, maar het is ook bevorderlijk voor je mentale gezondheid.

Probeer eens te beginnen aan een ochtendroutine. Vind je het erg intens? Begin dan eerst alleen in het weekend en bouw het langzaam op. Succes!

Bron: GGZ
Beeld: pexels
Deel dit artikel
Back to top