Lichaamsverzorging

Losse velletjes op je handen: dit kun je eraan doen

Losse velletjes op je handen: dit kun je eraan doen

Het is nogal koud buiten en dat voelen we aan alles. Ook aan onze huid, die flink uit kan drogen door de kou. Heb jij hier last van en wil je hier graag van af? Dit is wat je kunt doen aan losse velletjes op je handen.

Waarom heb ik losse velletjes aan mijn handen?

Als je losse velletjes op je handen hebt, kan dit een aantal verschillende oorzaken hebben. De eerste oorzaak is droogte. Wanneer de huidbarrière niet goed werkt, kan je huid vocht niet goed vasthouden en kan vuil makkelijk binnendringen. Dit kan resulteren in losse velletjes. Dit kan veroorzaakt worden door droog, koud weer. Maar je handen te vaak wassen kan ook een oorzaak zijn. Maar je handen kunnen juist ook gaan vervellen doordat er te veel vocht is. En daarmee hebben we het voornamelijk over zweet. Je handen zweten meer dan de rest van je lichaam en dus kun je hier sneller last krijgen van overtollig zweet. Overtollig vocht op de huid verslapt de huid waardoor het kan gaan vervellen. Tot slot kan het vervellen veroorzaakt worden door huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis. Als dit het geval is, heb je last van meerdere symptomen.

Zo voorkom je het

De beste manier om losse velletjes te voorkomen is door je handen goed te beschermen. Draag bijvoorbeeld handschoenen in de winter en draag schoonmaakhandschoenen tijdens het schoonmaken. De bestanddelen van schoonmaakproducten kunnen namelijk erg irriterend en uitdrogend zijn voor je huid. Door handschoenen te dragen, bescherm je je handen en je manicure! Gebruik daarnaast alleen milde handzeep en handcrème. En over dat laatste gesproken: smeer je handen in! Doe dit in de winter meerdere keren per dag om je handen goed gehydrateerd te houden.

Zo behandel je het

Het beste advies dat we je kunnen meegeven is dat je je handen moet hydrateren. Gebruik dus regelmatig een verzorgende handcrème die geen irriterende ingrediënten bevat. Hierdoor kan de huid zich goed herstellen. Je kan je handen ook exfoliëren om de losse velletjes voorzichtig te verwijderen. Ga er niet aan trekken, dit kan namelijk de huid verder beschadigen. Gebruik een milde scrub om je handen te exfoliëren en doe dit in rustige, ronde bewegingen. Mocht je andere symptomen ervaren naast de losse velletjes of lijkt hydrateren en exfoliëren niet te helpen? Dan is er misschien een andere onderliggende oorzaak. We raden je aan om in dit geval een dermatoloog te bezoeken voor het beste advies voor jouw huid.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top