Gezichtsverzorging

Wat is een normaal huidtype eigenlijk en bestaat het echt?

Wat is een normaal huidtype eigenlijk en bestaat het echt?

Op skincare producten staat vaak aangegeven voor welk huidtype het product het meest geschikt is. Super handig! Maar soms roept het ook verwarring op. Want wat betekent het eigenlijk als er staat dat een product geschikt voor een 'normale huid'. Wat is een normale huid en bestaat dat eigenlijk wel? Wij zoeken het uit.

Wat is een normale huid?

Wanneer bedrijven een product richten op een normaal huidtype, hebben ze hier een aantal criteria voor. Zo heeft een normaal huidtype weinig tot geen last van oneffenheden, is er geen sprake van gevoeligheid, zijn de poriën niet of nauwelijks zichtbaar en is de huid niet droog en niet vettig. Mensen met dit huidtype hebben dus bijna nooit echt last van huidproblemen zoals puistjes of een droge huid. De huid heeft geen hulp nodig om de vochtbalans te herstellen, want deze is al in balans. Voor wie dit huidtype heeft, is skincare dus een eitje. Toch is het belangrijk om te onthouden dat het ervaren van droge huid en puistjes ook kan voorkomen op de normale huid. Iedereen kan hier last van krijgen.

Als je jezelf niet herkent in dit huidtype ben je absoluut niet de enige. Het hebben van een normale huid is extreem zeldzaam. Over het algemeen hebben de meeste vrouwen van 30 jaar of jonger een gecombineerd huidtype. Vrouwen van boven de 40 hebben meestal een droge huid. Het hebben van een normale huid is in die zin dus eigenlijk niet zo normaal, het is de uitzondering op de regel.

De normale huid en skincare

De normale huid is dus ontzettend zeldzaam. Sommige professionals geloven zelfs dat het huidtype helemaal niet bestaat. Toch komen we het in de skincare wereld vaak tegen. Wanneer een product geschikt is voor de normale huid, betekent dit meestal dat dit product niet bedoeld is om een specifiek huidprobleem aan te pakken. Producten die zijn bedoeld voor de normale huid kunnen juist extra irriterend zijn voor mensen die geen normale huid hebben. Deze producten bevatten vaak ingrediënten die irriterend kunnen zijn voor mensen met meer gevoelige huidtypes of bepaalde huidproblemen. Als je bijvoorbeeld last hebt van acne, raden we het gebruik van producten voor de normale huid af. Het kan je acne namelijk meer irriteren en dus verergeren. Wanneer er sprake is van een specifiek huidprobleem, raden we aan om gebruik te maken van producten die hier specifiek op gericht zijn.

Conclusie

Het normale huidtype is, zoals we zojuist hebben ontdekt, helemaal niet zo normaal. De meeste mensen hebben het niet. Als je meer wil weten over jouw huidtype en welke producten het beste zijn voor jouw huid, raden we aan om een dermatoloog te bezoeken. En zie je een product waar op staat dat het geschikt is voor de normale huid, zie het dan voortaan als een red flag!

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top