Haarverzorging

Wist je dat er naast een 'gecombineerde huid' ook 'gecombineerd haar' bestaat?

Wist je dat er naast een 'gecombineerde huid' ook 'gecombineerd haar' bestaat?

Je kent vast de gecombineerde huid wel, het huidtype waarbij sommige delen sneller vet worden en andere droog zijn. Maar wist je ook dat er gecombineerd haar bestaat? De meeste shampoos richten zich op vet óf droog haar, terwijl gecombineerd haar ook veel voorkomt. Dit is wat je wilt weten over gecombineerd haar en hoe je dit type haar het beste kunt verzorgen. 

Wanneer heb je gecombineerd haar?

Net al bij een gecombineerde huid, betekent gecombineerd haar dat sommige gebieden vet zijn en andere droog. Meestal betekent dat de wortels van je haren snel vet worden en je lokken of punten droog blijven. Maar andersom kan natuurlijk ook. Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk gecombineerd haar.

Hoe komt het dat je gecombineerd haar hebt?

Als je een vette hoofdhuid hebt, produceert je lichaam meer talg. Daardoor worden de wortels van je haren sneller vet, waardoor je je haar vaker wilt wassen. En dat is eigenlijk niet zo goed. Vaker wassen kan je haar namelijk ook uitdrogen. En zo komt het dat je niet volledig vet haar hebt, niet volledig droog haar maar gecombineerd haar. Je haar minder wassen is dus sowieso een goed idee, zodat je huid hieraan kan wennen en uiteindelijk minder talg zal produceren. 

Dit zijn de beste tips om gecombineerd haar te verzorgen

Gecombineerd haar tip #1 - Pas je shampoo- en conditionerroutine aan

We hebben het eerder al over omgekeerd wassen gehad, waarbij je eerst conditioner gebruikt en dan pas shampoo. Ook voor gecombineerd haar werkt dit goed, maar alleen al je droge wortels hebt. Als je een vette hoofdhuid hebt is het prima om met een zo natuurlijk mogelijke (herstellende) shampoo of een clarifying shampoo te gebruiken en alleen conditioner te gebruiken op de droge plekken in je haar. 

Gecombineerd haar tip #2 - Was je haar niet te vaak

Eén of twee keer per week is meer dan genoeg, zeker al je een vette hoofdhuid hebt. Probeer je haar in ieder geval niet elke dag te wassen. En, helaas, je kunt ook beter even geen droogshampoo gebruiken als je écht beter haar wilt.

 

Gecombineerd haar tip #3 - Kies voor een hydraterende conditioner 

Wat conditioners betreft, is het slim om naar de ingrediënten te kijken. Zoek naar een conditioner die siliconen bevat, dat houdt het vocht namelijk vast in je haar en verbetert de glans. Ook glycerine is een goed ingrediënt omdat het haarbreuk voorkomt. Daarnaast wil je een conditioner met een goede olie, zoals kokos- of amandelolie. 

Gecombineerd haar tip #4 - Appelciderazijn is je lifesaver 

Natuurlijke middelen werken ook heel goed als je gecombineerd haar hebt. Eén van de beste middeltjes is appelciderazijn. Door af en toe je haar hiermee te spoelen, herstelt de pH-waarde van je hoofdhuid. Het wordt dus minder vet en zal minder olie produceren. Hoe fijn! Hier vind je natuurlijke appelciderazijn via Bol.com

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top