Haarverzorging

30 dagen je haren niet wassen: hét recept voor gezond haar?

30 dagen je haren niet wassen: hét recept voor gezond haar?

We zitten vaak in een eeuwige strijd met het wassen van onze haren. Elke dag je haren wassen is niet goed voor je haar. Maar, na een week ziet is het zó vet dat je niet meer over straat durft. Toch is het wel goed om te trainen je haren minder te wassen of een detox te geven. Sommigen zweren erbij om 30 dagen je haren niet te wassen. Is dit hét recept voor gezond haar? Je leest het in dit artikel.

Je haren trainen

Nu we weten dat iedere dag je haren wassen niet goed voor je is, zweren mensen op TikTok erbij om je haren te trainen. En dat doe je door je haren een lange tijd niet te wassen. Hierdoor ‘went’ je haar aan dat het niet elke dag gewassen wordt. En even voor de duidelijkheid: deze info is niet nieuw. Maar, normaal gesproken hoef je je haar niet 30 dagen niet te wassen, maar heb je aan een week wel genoeg. Op TikTok claimen mensen dat hun haren een stuk gezonder en langer zijn geworden door maar eens in de 30 dagen hun haren te wassen. Maar is dit echt waar en werkt dit voor iedereen?

Lees ook: Dit is waarom je je haren zou moeten wassen met kokoswater

Ieder haar is anders

Dat het bij sommige mensen op deze manier werkt, wil niet zeggen dat het voor iedereen zo is. Is hun haar prachtig? Ja! Werkt deze methode voor iedereen? Zeker niet! Sterker nog, voor sommige mensen zorgt dit er juist voor dat hun haarconditie achteruit gaat. Dingen als roos, ontstoken haarzakjes, zweer en huidinfecties worden hier soms door veroorzaakt volgens een dermatoloog. Wanneer je je haren te lang en te onregelmatig niet wast, ontstaat er een overtollig olielaagje, wat soms weer leidt tot haarverlies. Dat bewijst maar weet dat je niet alles moet geloven wat je ziet.

Wat is het juiste advies?

Dermatologen raden je dus niet aan om je haar 30 dagen niet te wassen. Te lang wachten met je haren wassen zorgt dus namelijk voor de eerder genoemde dingen. Maar, het juiste advies is wel om je haar te trainen het niet elke dag te wassen, maar eerder één keer per week. Er zijn verschillende technieken om je haar te trainen om het minder vaak te wassen. Kijk altijd goed naar jouw haartype en wat jouw haar nodig heeft. Het beste advies krijg je van een professionele kapper.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top