Lifestyle

8x tips om duurzamer te leven

8x tips om duurzamer te leven

Vaker de fiets pakken, recylcen, Met de trap gaan in plaats van de lift: je doet je best om groen te leven. Maar dit kan altijd beter. Wij helpen je nóg duurzamer te leven.

1. Verzamel je afval op één plek

dit zorgt ervoor dat je sneller geneigd bent afval te scheiden. Wanneer je niet naar buiten hoeft te lopen om al je overgebleven etensresten in de groene bak te gooien, maar een aparte (luchtdichte) compostbak bij de prullenbak te hebben, voorkom je dat alles op één hoop gegooid wordt.

2. Gebruik een laptop

Een desktopcomputer verbruikt vier keer zoveel stroom als een laptop. Een tablet is zelfs nóg zuiniger. Goed voor de aarde én voor je portemonnee.

3. Repareer de lekkende kraan

Als er per minuut tien druppels water vallen, kost dat je zo'n 200 liter drinkwater per jaar. Bel een loodgieter of repareer de kraan zelf. Zo veel moeite is het niet, maar het bespaart je geld en zorgt ervoor dat dit schone drinkwater niet zomaar verloren gaat.

4. Raap zwerfafval op

De meesten weten dat zwerfafval jaren duurt voor het eindelijk verteerd. Ruim dit daarom op wanneer je het ziet. Misschien steek je zelfs je buren aan met dit gedrag, waardoor je samen bijdraagt aan een schonere buurt.

5. Korter douchen

Laten we eerlijk zijn: na een keer wassen met zeep en je lichaam afspoelen ben je écht wel schoon. Natuurlijk is het rustgevend om onder zo'n warme straal te staan, maar goed voor het milieu is het zeker niet. Daag jezelf uit om te douchen, en kijk of het de volgende keer nog korter kan.

6. Eet groenten van het seizoen

Er wordt ontzettend veel CO2 uitgestoten wanneer groenten niet in het seizoen zijn, omdat deze producten vanaf een verre afstand moeten worden getransporteert. Daarnaast is het toch zoveel lekkerder om verse en lokale producten te eten?

7. Laat kleding luchten

Wanneer je kleding kort draagt hoeft het niet gelijk vies te zijn. Het hoeft hierdoor ook niet gelijk de wasmachine in. Laat deze kleding luchten door het buiten op te hangen. Is het slecht weer? Ook binnen kun je kleding laten luchten.

8. Frisse blik

Loop eens een rondje door het huis en bekijk wat je allemaal nog meer kan doen om energie te besparen. Vervang lampen met een ledversie, haal apparaten die je toch niet gebruikt uit het stopcontact, zet de verwarming wat lager en draag warmere kleding, enzovoort.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top