Lifestyle

Zó krijg je je financiële zaken op orde

Zó krijg je je financiële zaken op orde

Bijna de helft van de vrouwen in Nederland is financieel afhankelijk van haar partner of de overheid. Bij mannen is dit slechts 23 procent. Hier wat tips om je eigen financiële zaken op orde te krijgen.

Spaarpot

Het is belangrijk dat er genoeg gespaard word: voor noodgevallen, om leuke dingen te doen en om later niet in de problemen te komen. Als je zzp'er bent is dit sowieso hard nodig, aangezien je geen pensioen opbouwt. Maar ook voor mensen met een baan in loondienst is het altijd mooi meegenomen. Probeer in dat geval rond de 10% van het inkomen opzij te zetten.

Maak afspraken

Het gebeurt vaak dat vrouwen na het krijgen van kinderen minder gaan werken. Daar begint het probleem van scheve inkomensverdeling. Je bouwt dan minder pensioen op, en wanneer hier geen duidelijke afspraken over worden gemaakt met je partner, kom je later in de knel.

Stappenplan

Blijft altijd realistisch. Wat gebeurt er als je partner en jij uit elkaar gaan, er iets gebeurt wat je niet verwacht had of je gezinsuitbreiding verwacht? Om je zaken financieel op orde te houden, kun je deze stappen in rekening nemen:

 

  1. Zet al je dromen en wensen op een rij: wat wil je nog doen of bereiken? En wat is daarvoor nodig?
  2. Kijk wat voor geld je over hebt om je eigen vermogen op te bouwen.
  3. Neem alle afspraken die je hebt gemaakt goed door.
  4. Bekijk verschillende regelingen: hoe kun je je pensioen veilig stellen? Wat zijn de regels ten opzicht van gezinsuitbreiding? Hoe start je slim je eigen bedrijf?
Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top