Lifestyle

De 7 verschillende geldpersoonlijkheden

De 7 verschillende geldpersoonlijkheden

Vaak wordt er gedacht dat er twee verschillende types zijn wanneer het om geld gaat: mensen die veel sparen en mensen die veel uitgeven. Volgens het boek Happy Money van Ken Honda zijn er geen twee, maar zelfs zeven verschillende geldpersoonlijkheden.

Welke ben jij?

1. De stresskip

Jij vind geld doodeng. Je bent constant bang om het te verliezen en zodra je salaris gestort wordt begin je te stressen. Doordacht omfaan met geld is goed, maar draaf niet door, dat is ongezond.

2. De dwangmatige spaarder

Je vakantiegeld en ieder ander extraatje gaan direct naar de sparrekening, ook als je even geen spaardoel hebt. Je pluist uit welke boodschappen er in de aanbieding zijn, welk abonnement het goedkoopst is en stuurt zonder twee keer na te denken een tikkie wanneer iemand komt eten. Je bent bang het geld te verliezen waar je zo hard voor hebt gewerkt, maar mag best wat guller naar jezelf (en je omgeving) zijn.

3. De dwangmatige moneymaker

Je gelooft dat veel geld de sleutel naar geluk is. Je besteed het grootste deel van je tijd en energie aan het proberen om zoveel mogelijk geld te verdienen. Het liefst praat je met je vrienden over geld, als je tijd hebt om te kletsen natuurlijk. Ook in je vrije uren ben je vaak aan het werk. Het is goed om in gedachte te houden dat er meer in het leven is dan geld.

4. De gokker

Als kind was je niet weg te slaan van de schuifautomaten op de kermis en tegenwoordig ga je graag naar het casino of verdiep je je in crypto. Je wilt graag veel geld, maar geeft ook weer veel uit. Niks mis met een klein gokje hier en daar, maar je moet jezelf er niet in verliezen.

5. De dwangmatige spender

Je bent absoluut geen dwangmatige spaarder en het is bij jou altijd lang leve de lol. Bij een dagje shoppen loop je het liefst met 4 tassen aan elke arm weg en je geeft graag meerdere rondjes bij een avond stappen. De kans is groot dat je dure aankopen soms verbergt voor vrienden, familie en je partner. Let op, want bij deze geldpersoonlijkheid liggen schulden op de loer.

6. De onverschillige

Je denkt zelden aan geld en praat er liever niet over. Je bent bescheiden en denkt snel: goed is goed. Het is goed om tevreden te zijn met wat je hebt, maar wees je wel bewust van waar je geld heengaat en hoe je financieel staat. Houd dit goed in de gaten, want zo voorkom je financiële stress waar je juist zo tegenop ziet.

7. De spaarder en spender

Je bent een spaarder, maar tegelijkertijd ook een spender. Wanneer jij een doel hebt om te sparen, lukt dit je ook. Is dit niet het geval, geef je het uit als water. Je zet je geld netjes op een spaarrekening, maar snoept er altijd wel weer iets vanaf. Bedenk een mooi spaardoel en verlies dat niet uit het oog.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top