Health

Oeps: deze dagelijkse dingen zijn eigenlijk heel slecht voor je ogen

Oeps: deze dagelijkse dingen zijn eigenlijk heel slecht voor je ogen

Gezonde daily habits toevoegen aan je leven is niet altijd makkelijk. Vooral omdat er zóveel gewoontes zijn die je jezelf kunt aanleren en voor elk lichaamsdeel of -functie lijken er wel weer andere dingen te zijn die goed voor je zijn. Het houdt niet op, en ook vandaag niet, want er zijn een aantal slechte dagelijkse gewoontes die dus helemaal niet goed zijn voor je ogen.

Deze dagelijkse gewoontes zijn helemaal niet goed voor je ogen

Het is misschien een lichaamsdeel dat snel vergeten wordt in terms of goede dagelijkse gewoontes aanleren. Het gaat vaak eigenlijk allemaal vanzelf met je ogen, maar waarschijnlijk heb je jezelf een aantal 'slechte' dingen aangeleerd, waar je ogen niet echt van profiteren. We hebben ze natuurlijk voor je op een rijtje gezet.

Schermtijd voor je gaat slapen

Je zag deze waarschijnlijk al aankomen, maar het is echt waar: schermtijd vlak voor je gaat slapen is niet gezond voor je ogen. Je ogen raken, als de omgeving donker is, oververmoeid van de straling en het felle licht. Hierdoor kun je droge ogen, hoofdpijn en zelfs slapeloosheid krijgen...

Te veel koffie drinken

Koffie kent z'n voordelen en nadelen - zo wordt er altijd gezegd het warme drankje met mate te drinken. Er zijn verschillende redenen waarom te veel koffie niet goed is voor je lichaam, maar hierbij worden je ogen niet vaak meegenomen. Wat koffie met je ogen doet, is het zorgen voor een verhoogde druk in de ogen, wat weer gelinkt kan worden aan glaucoom, een vervelende oogziekte.

Verkeerde zonnebril

Een leven zonder zonnebril is al niet prettig voor je ogen, maar een leven met een verkeerde zonnebril al helemaal niet. Zo zijn er brillen die je ogen totaal niet beschermen en dat is natuurlijk niet goed voor je ooggezondheid. Kies daarom altijd een bril van goede kwaliteit die je ogen volledig beschermt tegen fel zonlicht.

In je ogen wrijven

Iets dat soms automatisch gebeurt, is in je ogen wrijven. Kan geen kwaad, zul je denken, maar toch doet dit meer voor je ooggezondheid dan je gehoopt had. Je handen en vingers waarmee je in je ogen wrijft, zitten vol met bacteriën, wat natuurlijk kan leiden tot een oogontsteking.

Over de datum make-up

Je vergeet vaak dat make-up ook een houdbaarheidsdatum heeft en het is natuurlijk zonde om zo'n duur potje weg te gooien als 'ie nog niet leeg is. Toch is het voor je ogen slimmer om dat wel te doen. In producten die over de datum zijn zitten veel bacteriën en hoe langer je het gebruikt, hoe erger dat wordt. Enne, er zit niet voor niets een houdbaarheidsdatum op, toch?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top