Face & Sculpting

Contouren voor beginners: zo moet dat

Contouren voor beginners: zo moet dat

Als je nieuw bent in de make-up wereld lijkt contouren best intimiderend. Er zijn veel verschillende technieken die je ervoor kunt gebruiken en influencers zeggen allemaal wat anders. Wil jij graag perfect leren contouren? Wij leggen het je stap voor stap uit!

Stap 1: Waar moet ik contouren?

Als je foundation aan hebt gebracht lijkt je gezicht een beetje eendimensionaal. Door te contouren krijgt je gezicht weer dimensie. Je kunt het gebruiken om je botstructuur te accentueren of juist een beetje te manipuleren. Maar waar doe je dit precies. Je kunt op veel verschillende plekken contouren, maar dit hoeft natuurlijk niet. Experimenteer er een beetje mee om te zien wat jij mooi vindt. Je kunt je voorhoofd, jukbeenderen, kaaklijn, neus en oogleden contouren. Sommige mensen gaan zelfs nog verder en contouren ook hun lippen! Maar laten we het voor nu even op deze vijf plekken houden. 

Op het voorhoofd contouren is vrij simpel. Je brengt de contour aan op de buitenste randen van het voorhoofd. Hierdoor kun je de illusie creëren dat je een kleiner voorhoofd hebt. De jukbeenderen zijn iets ingewikkelder. Sommige mensen hebben hele duidelijke jukbeenderen, anderen niet. Voel even aan je gezicht om je jukbeenderen te vinden. Het product plaats je onder het bot.

Je kaaklijn contour plaats je simpelweg op je kaaklijn om deze wat meer definitie te geven. Je neus contouren is wat lastiger, dit hangt namelijk erg af van de vorm van je neus. De meest simpele methode is door de contour te plaatsen aan de zijkanten van de neus, in een rechte lijn van boen naar beneden. Hoe dichter je de lijnen bij elkaar plaatst, hoe smaller je neus lijkt. Maak een klein lijntje over je neus heen om een soort wipneusje te creëren. De oogleden zijn tot slot vrij simpel. Deze contour je door je product te plaatsen in je arcadeboog, dit is waar je oog stopt en je bot begint.

Stap 2: Waarmee moet ik contouren?

Je kunt contouren met twee verschillende soorten producten: een poeder of een crème. Voor beginners is een poeder het makkelijkst. Dit vervaagt makkelijker en hiermee maak je minder snel foutjes. Het belangrijkste om te onthouden is dat je contour een koele ondertoon moet hebben. Het doel is namelijk om een neppe schaduw te maken en een schaduw heeft altijd een koele ondertoon. Als je met een warme ondertoon gaan werken ben je aan het bronzen, dit is ook ontzettend mooi, maar dit is iets anders! In het contourpalette van NYX vind je alles wat je nodig hebt. Gebruik voor het contouren met poeder een zachte kwast. Werk met een medium formaat zodat je gericht te werk kunt gaan. Voor je neus en ogen kun je met een oogschaduwkwastje werken.

Stap 3: Hoe vervaag ik mijn contour?

De manier waarop je de contour vervaagt, hangt af van de plek waarop je het aanbrengt. Laten we beginnen bij het voorhoofd. Op het voorhoofd breng je dus het product aan langs de rand van het voorhoofd. De contour vervaag je naar de haarlijn toe. Zorg ervoor dat dit mooi in elkaar overloopt. Bij de jukbeenderen vervaag je het product omhoog. Vervaag het niet richting het midden van je gezicht, hierdoor lijkt het al snel alsof je in de modder hebt liggen rollen. Houd je contour geconcentreerd op het jukbeen. Je contour moet eigenlijk eindigen waar je oog begint, dat is een handige manier om het te onthouden. Voor de kaaklijn blend je juist naar beneden toe, zo lijkt je kaaklijn scherper. Op je neus blend je de contour naar buiten toe, hierdoor lijkt je neus smaller. En voor de ogen blend je heen en weer en naar boven, hetzelfde als bij oogschaduw dus.

Stap 4: Hoe maak ik de look af?

Nu je op alle plekken contour hebt aangebracht en hebt vervaagt, is de look bijna af. Wat je nu nog moet doen, is highlighten. Breng een glanzende highlighter aan op je jukbeenderen, dus boven de contour, op het puntje van je neus en op eventuele andere plekken waar je wil glanzen. Deze highlighters van Mac vinden wij prachtig voor het creëren van een mooie glow. Voeg tot slot de rest van je make-up zoals oogschaduw, mascara en lipstick toe om je make-up look helemaal af te maken!

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top