Face & Sculpting

Underpainting: wat is het en zo doe je het

Underpainting: wat is het en zo doe je het

Contour, blush, highlighter, bronzer, het is een hoop. Zeker als je een beginner bent met make-up is het lastig om al deze producten mooi aan te brengen en te vervagen. Make-up artiesten gebruiken hiervoor een techniek die 'underpainting' wordt genoemd. Hierdoor lijkt je basis een stuk natuurlijker. Maar hoe werkt het precies? We leggen het je uit.

Wat is underpainting?

De naam verklapt eigenlijk al een beetje wat underpainting precies is. Bij deze techniek breng je contour, blush en highlight aan voor je foundation. Hierdoor komt het dus onder je foundation terecht, wat zorgt voor een erg natuurlijke look. Daarnaast zorgt het ervoor dat het blenden van je contour blush en highlight een stuk makkelijker wordt. Je kunt namelijk je foundation gebruiken als een soort transitiekleur. Als we het zo uitleggen klinkt het misschien een beetje abstract. Geen paniek, we leggen je de techniek stap voor stap uit!

Underpainting: zo doe je het

Voor underpainting heb je crèmeproducten of vloeibare producten nodig. Je brengt ze aan onder je foundation, en je kunt geen poeders dragen onder vloeibare producten. Als je gaat underpainten heb je dus een vloeibare of crème bronzer/contour, blush en highlight nodig.

Stap 1: Primen en preppen

Voordat je gaat beginnen met het aanbrengen van je make-up, is het altijd goed om je huid voor te bereiden. Doe je skincare routine die je normaal ook zou doen in de ochtend. Breng vervolgens een primer aan die jij fijn vindt. Je hebt voor deze techniek geen specifieke soort primer nodig, pak dus lekker je favoriete product. 

Stap 2: Breng je contour aan

Normaal gesproken komt je contour pas na je foundation, maar bij underpainting doe je dit als eerst. Breng je favoriete crème bronzer of contourkleur aan op de plekken waar je dit normaal gesproken ook zou doen. Denk aan onder je jukbeenderen, je voorhoofd en je neus. Je kunt ook contour aanbrengen op je ogen. Wij zijn fan van de Putty Bronzer van Elf. Nadat je het product hebt aangebracht kun je het vervagen. Ziet het er een beetje heftig uit? Dan is dit helemaal geen probleem. Hier breng je namelijk later foundation overheen aan. Trust the proces!

Stap 3: Breng je blush aan

Stap drie werkt bijna hetzelfde als stap twee. Alleen voor deze stap breng je je blush aan. Doe dit op de plekken waar jij het bij jezelf mooi vindt. Op de appeltjes van je wangen of op je jukbeenderen bijvoorbeeld.

Stap 4: Highlight en conceal

Voor de volgende stap kun je eerst je concealer aanbrengen. Doe dit onder je ogen, op het midden van je voorhoofd, op je kin en op je neus. Je kunt nu ook een vloeibare highlighter aanbrengen. Deze stap kun je ook overslaan als je voor een matte look gaat. 

Stap 5: Foundation

Nu je je blush, contour en highlight hebt aangebracht, ziet je gezicht er misschien een beetje gek uit. Maar door foundation toe te voegen, wordt je look een mooi geheel. Gebruik hiervoor een foundation met een lichte dekking. Wij raden de Your Skin But Better Foundation aan van It Cosmetics. Breng een dun laagje aan over je hele gezicht en bouw de dekking op waar nodig. Hierdoor gebruik je minder product waardoor je look een stuk natuurlijker oogt. Wij raden aan om hiervoor met een spons te werken in plaats van een kwast. Dep je foundation op je gezicht, hierdoor blijft je underpaint mooi intact.

Stap 6: Poeder en spray

Als je graag je gezicht af wil poederen, is dit het moment om dat te doen. Je kunt vervolgens ook je bronzer, blush of highlight iets intensiveren, als je vindt dat je foundation te veel hiervan heeft bedekt. Gebruik hiervoor een poedervariant van het product dat je wil aanbrengen. Vervolgens kun je de rest van je make-up aanbrengen. Zodra je helemaal klaar bent, kun je de look afmaken met een setting spray, deze van NYX bijvoorbeeld. En voilà, nu heb je een prachtige make-up look die erg natuurlijk is en waarvoor je veel minder foundation nodig had.

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top