Face & Sculpting

Alles wat je moet weten over sculpten

Alles wat je moet weten over sculpten

Contouring, sculpting, strobing….make-uptrends en -technieken waar je misschien weleens van gehoord hebt, maar waarvan je misschien niet weet wat ze precies inhouden! Toch zie je regelmatig prachtige resultaten voorbij komen op Instagram en andere social media kanalen. Zo’n prachtige glow als Kendall Jenner of prachtige gevormde jukbeenderen als Adele, die willen we allemaal wel. Ik leg je uit hoe je jouw gezicht sculpt!

Om te contouren kies je dus juist geen perfect match, maar ga je voor een te donkere of te lichte kleur!

 

Donker & Licht

Bij het contouren van je gezicht maak je gebruik van de natuurlijke schaduwen in je gezicht, alleen accentueer je ze waardoor ze meer (of juist minder) opvallen. Door dit te doen kun je ervoor zorgen dat je kaaklijn strakker oogt, je jukbeenderen meer opvallen, je neus smaller lijkt en je lippen voller. Kijk…en dat is nu precies de reden waarom contouring zo populair is, je kunt er dus net even mooier uitzien! Wil je dit nu eens gaan uitproberen, dan kun je het beste even in je make-up stash kijken. Ligt daar nog een (te) donkere foundation of BB cream? En misschien zie je ook nog wel een te lichte liggen? Pak die er dan even bij en gebruik die om je gezichtsvormen wat extra opvallend aan te zetten.

First steps in sculpting

 

Op de facechart hierboven zie je hoe je met sculpting te werk gaat. Breng een donkere foundation aan op de plaatsen waar je meer schaduw wilt en breng een lichtere kleur (de lichtere foundation) aan op plekken die wat meer naar voren moeten komen. Na het aanbrengen moet je de kleuren natuurlijk met elkaar blenden om vlekken en opvallende strepen te voorkomen. Blenden is key! Daar kun je een ronde kwast met veel haar voor gebruiken, zo krijg je een natuurlijk resultaat.

?

Contouren met een te donkere foundation lukt ook prima! Zet met een foundationkwast wat strepen op de plaats waar schaduw moet komen en blend de kleur goed met je normale kleur foundation. Om het effect nog meer zichtbaar te maken kun je ook een lichtere kleur foundation aanbrengen op het middelste deel van je gezicht en neusbrug. Je kunt dit eventueel ook doen met een donkere en lichte gezichtspoeder.

 

Mat & glanzend

Strobing is één van de nieuwste trends en speelt in op de vraag naar een simpele manier om je gezicht vorm te geven. Want wie heeft er nu tijd om ’s ochtends voor je werk of school uitgebreid haar gezicht te contouren met verschillende kleuren foundation en/of poeder? De strobing techniek is veel simpeler, je brengt alleen een mooie highlighter (glanzend poeder of creme) aan op de delen van je gezicht die wat hoger liggen. Denk daarbij aan de neusbrug, net onder de wenkbrauwen, het cupidoboogje van je lippen en de bovenkant van je jukbeen. Door wat extra glans aan te brengen vallen die delen meer op en krijg je bijna hetzelfde effect als contouren met donkere en lichte producten. Deze manier van contouren heeft mijn voorkeur, het werkt snel en oogt meestal ook natuurlijker omdat je maar weinig extra product aanbrengt en ik hou enorm van een beetje extra glans!

Dit doosje is ook een echte aanrader, de GlamBronze combineert een mooie kleur bronzer met een glanzende highlighter, wat natuurlijk ideaal is! De kleur is subtiel, maar heel goed op te bouwen en daardoor geschikt voor veel huidstinten.

Breng de bronzer aan met een schuine/slanted blushkwast, zorg dat de meeste kleur onder je jukbeen terecht komt en begin vanaf je oor en stop ongeveer ter hoogte van je pupil. Bouw de kleur op totdat je een mooie schaduw ziet en draai de kwast daarna een slag om daarmee de highlighter aan te brengen. 

 

Do’s & don’ts

- Vergeet nooit (!!) te blenden! Blenden is het netjes met elkaar vermengen van de verschillende kleuren en producten, waardoor ze naadloos in elkaar overgaan, dat is extreem belangrijk! Anders heb je kans dat je contour meer lijkt op de schmink voor een Indiaan.

- Je zou ook een bronzer kunnen gebruiken om te contouren, maar kies dan wel een goede kleur, de kleur mag niet te oranje zijn en moet liefst ook niet teveel glanzen. Je kunt eventueel ook eens kijken of je nog een natuurlijke bruin/grijze oogschaduw hebt die je kunt gebruiken.

- Check het resultaat altijd even bij daglicht (gewoon voor het raam) en bedenk dat het effect op een selfie heel anders overkomt dan in het echt. Zo’n contourpoeder mag op je selfie er behoorlijk strak opzitten, in het echt kan het best een vuile veeg lijken op je gezicht, dat wil je niet.

- Je kunt deze contouring technieken ook gebruiken om je nek, schouders en decolleté wat meer vorm te geven.

- Overdrijf het niet, als je op het internet zoekt naar tutorials dan zie je allerlei vrouwen (en mannen, dragqueens kunnen contouren als de beste) laag na laag aanbrengen om de perfecte contour te krijgen. Maar al die lagen samen, vormen één dikke laag make-up, waardoor het masker-effect op de loer ligt.

 

Durf jij het aan? Sculpting is helemaal niet moeilijk en bij subtiel gebruik van de producten is het effect heel mooi!

Deel dit artikel
Back to top