Haarverzorging

Last van een droge hoofdhuid? Zo los je het op

Last van een droge hoofdhuid? Zo los je het op

Droge huid kun je overal op je lichaam krijgen. Van je gezicht tot je benen en van je armen tot je hoofdhuid. Droge huid op je hoofd kan erg vervelend zijn en leiden tot jeuk, irritatie en huidschilfers. Kan jouw hoofdhuid wel een beetje extra hydratatie gebruiken? Dit is hoe je van een droge hoofdhuid afkomt.

De oorzaak

Een droge hoofdhuid kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Ten eerste kan het komen door de producten die je gebruikt in je haar. Het kan aan je shampoo liggen maar ook aan de producten die je gebruikt om je haar te stylen. Het kan ook komen doordat je je haar te vaak wast. Andere oorzaken kunnen het hebben van eczeem of psoriasis zijn. De zon heeft ook een effect op onze huid. Als je te veel en te lang in de zon zit, droogt je huid uit. Daarom is het goed om in de zomer, je hoofdhuid te bedekken als je de zon in gaat. Als je niet zeker weet of je last hebt van een droge hoofdhuid, kun je naar de haarlijn kijken. Is de huid rond je haarlijn droog? Dan is de kans groot dat je hoofdhuid ook droog is.

Droge huid vs. roos

Veel mensen die last hebben van een droge hoofdhuid, denken dat het roos is. Dit komt doordat je losse huidschilfers in je haar gaat terugvinden als je hoofdhuid droog is. Vaak wordt dit gezien als roos, maar dit is meestal niet het geval. Check bij twijfel even bij een professional of je last hebt van roos of van een droge hoofdhuid. Wanneer je geen roos hebt, kan het gebruiken van anti-roos shampoo namelijk best irriterend zijn. En als je hoofdhuid droog is, werkt dit dus averechts.

Zo behandel je een droge hoofdhuid

Er zijn verschillende manieren waarop je een droge hoofdhuid kunt verhelpen. We noemen onze favorieten!

Gebruik een scrub

Een scrub gebruiken op je lichaam zorgt ervoor dat de dode huidcellen verdwijnen. Als je dit doet maak je ruimte voor nieuwe gezonde cellen en kunnen je verzorgende producten beter hun werk doen. Ditzelfde principe kun je toepassen op je hoofdhuid. Je kan de scrub gebruiken in plaats van je shampoo, maar zorg ervoor dat je achteraf je haar goed verzorgt met een conditioner. Een van onze favoriete scrubs is deze van Umberto Giannini.

Gebruik een olie

Een olie kan erg fijn zijn voor je geïrriteerde huid. Breng een paar druppels olie aan op je hoofdhuid na het douchen en masseer het in. Je kunt de olie laten zitten, of het er weer uitwassen na een paar uur. Kérastase heeft wat ons betreft de meest fijne haarolie!

Masseer je hoofdhuid

Door je hoofdhuid te masseren, komen er veel dode huidcellen los. Het is goed om dit regelmatig te doen om een opbouw van huidschilfers te voorkomen. Je kunt je hoofdhuid masseren met een speciale borstel in combinatie met je shampoo. Hierdoor wordt je shampoo ook nog eens effectiever! Wij zijn fan van deze massagetool van Aveda. Zet de tool op je hoofdhuid en draai rondjes op een specifieke plek. Til de tool op om naar een andere plek te verplaatsen, anders krijg je veel klitten.

Gebruik een serum voor de hoofdhuid

Hierbij geldt hetzelfde als bij de olie. Een serum werkt hydraterend en specifieke serums voor de hoofdhuid zijn erg effectief bij het verhelpen van een droge hoofdhuid. Een serum breng je aan op de hoofdhuid, masseer je in en was je er na een bepaalde tijd weer uit. Volg de instructies op de verpakking van jouw serum. Het serum van OUAI is erg fijn!

Zo voorkom je een droge hoofdhuid

Als je eenmaal van je droge hoofdhuid af bent, wil je het natuurlijk ook zo houden. Je kunt dit doen door bepaalde ingrediënten te vermijden bij het gebruiken van haarproducten. We hebben het dan over ingrediënten die irriterend kunnen zijn zoals alcohol, menthol en sulfaten. Pas daarnaast ook op met je styling producten. Gebruik niet te veel product en zorg ervoor dat je geen build-up krijgt van product in je haar. Hierdoor wordt je haar namelijk vettig.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top