Health

Wat is ashwagandha en wat doet het?

Wat is ashwagandha en wat doet het?

Ashwagandha is trending: Gen Z deelt volop nieuwtjes over ashwagandha op TikTok. Zo zeggen TikTok’ers dat ashwagandha hen heeft geholpen met liefdesverdriet verwerken. Of ze zeggen dat ze rustiger zijn geworden in hun hoofd. Maar wat voor middel is het? Wij vertellen je alles over dit merkwaardige kruid.

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha is een Indiase kruid. Het heeft een rustgevende werking op je bijnieren en schildklier. Je voelt je relaxed en je kan beter tegen fysieke en mentale stress. Handig middel, denk je misschien. Veel influencers beweren dat ashwagandha je opnieuw tot leven wekt. Ze zeggen dat je door ashwagandha een stuk minder emotioneel kan worden.

Hoe werkt ashwagandha?

Al onze cellen hebben DNA. Als een cel deelt, is het belangrijk dat het DNA heel blijft. Hierom hebben we ‘telomeren’. Deze telomeren zorgen ervoor dat ons DNA niet beschadigd raakt. De telomeren worden korter bij elke keer dat een cel deelt. Des te korter de telomeren worden, des te minder snel je cellen zich delen.

Like we said before: Ashwaganda is een kruid dat je bijnieren en schildklier kalmeert. Hierom helpt het de telomeren lang te houden. Het houdt vroegtijdige veroudering tegen. Daarnaast is het belangrijk voor de conditie van onze huid, hart, insulinewerking, hormonaal evenwicht en botdichtheid.

Heeft ashwagandha nadelen?

Supplementen met ashwagandha zijn veilig en ze hebben een laag risico op bijwerkingen. Er is wel een mits: je hoort ashwagandha niet in grote dosissen in te nemen. Het is ook niet verstandig om ashwagandha aan je dieet toe te voegen. Je kunt door ashwagandha wél klachten krijgen als je over de maximum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gaat. Je kan misselijk of duizelig worden, of zelfs diarree krijgen. Dit heeft te maken met dat je darmslijm overmatig geïrriteerd raakt.

Toch zijn er wel mensen die hun ervaring op TikTok delen. Ondanks dat onderzoeken geen nadelen over ashwagandha tonen, beweren veel mensen dat ashwagandha hun ongelukkig of depressief heeft gemaakt.

@alexander_22k

@meemogarbage

@thomaslee_fit

Wat kan ik verwachten als ik begin met ashwagandha?

Door ashwagandha krijg je evenwicht tussen spanning en ontspanning in je lichaam. Als je net aan je ashwagandha kuur begint, kun je erg vermoeid zijn. Neem B-vitamine's en magnesium om je lichaam te helpen met herstellen. Dat gaat erg helpen. Je kunt ashwagandha het beste later op de dag innemen, of voor het slapen gaan. Drink geen koffie of andere stimulerende dranken. Zo kan ashwagandha optimaal werken.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top