Lifestyle

Recept: dit is hoe je Afghaanse/Kashmiri roze chai maakt

Recept: dit is hoe je Afghaanse/Kashmiri roze chai maakt

Tea time! Wist je dat thee helemaal niet bruin of groen hoeft te zijn? Wat dacht je van roze? Mensen in Afghanistan en Kashmir drinken roze thee. Het is een thee waarbij melk een belangrijk ingrediënt is. Het enige verschil tussen deze twee volken is dat de Afghanen het zonder zout drinken. De Kashmiris drinken het dus wél met zout. Met of zonder zout: het blijft een heerlijke thee. Wij delen graag het recept!

Ingrediënten

  • 2 kopjes water
  • 3 eetlepels groene theeblaadjes
  • 9 geplette groene kardemom
  • 3 gebroken kaneelstokjes
  • 1/8 – ¼ theelepel baking soda
  • 1 kopje koud water
  • 2 kopjes melk voor sterke thee of 3 kopjes melk voor lichte thee
  • 1 eetlepel gemalen pistachenoten
  • 1 eetlepel gemalen amandelen
  • Slagroom
  • (Optioneel) ¼ tot ½ theelepel zout
  • (Optioneel) 3 tot 4 eetlepels suiker 

Hoe maak je het?

Stap 1

Giet 2 kopjes water, groene theeblaadjes, gemalen kardemom, gebroken kaneelstokjes en bakpoeder in een pan.

Stap 2

Roer het geheel goed door met een pollepel. Laat het water aan de kook komen. Blijf gieten met een pollepel. Doe dit met veel kracht. Laat het theemengsel goed trekken. Kook op middelhoog vuur tot het water. Wacht tot het water tot de helft is verminderd. Dit moet zo’n 18 tot 20 minuten duren.

Stap 3

Zet het vuur uit en voeg 2 kopjes koud water toe. Het toevoegen van ijskoud water helpt om de sterke roze kleur vast te houden.

Stap 4

Giet de pan opnieuw met de pollepel. Doe dit met veel kracht en één minuut lang.

Stap 5

Zet het vuur aan. Laat het opnieuw 10 minuten koken op middelhoog vuur.

Stap 6 (optioneel)

Voeg suiker en/of zout toe aan je chai. Laat het mengsel weer koken.

Stap 7

Blijf het mengsel roeren en voeg de melk toe. De thee moet nu roze zijn!

Stap 8

Kook het geheel ongeveer 10 minuten. Hoe meer je deze thee kookt, hoe sterker, rijker en romiger de thee zal zijn!

Stap 9

Zeef de thee in kopjes. Spuit slagroom op je chai. Strooi gesneden amandelen en gemalen pistachenoten op de slagroom.

Stap 10

Serveer het met je favoriete snacks. Enjoy!

Stagiaire Mozhda van Trendalert.nl heeft even de proef op de som genomen en het recept uitgeprobeerd. Met succes! Dit is het eindresultaat:

roze thee

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top