Haarverzorging

Zit jouw haar altijd in de klit? Dit kun doen om het te voorkomen

Zit jouw haar altijd in de klit? Dit kun doen om het te voorkomen

Klitten in je haar zijn vaak onvermijdelijk als je lange lokken hebt. Je haar borstelen is voor jou een dagelijkse taak die nog weleens wat pijn oplevert, zowel fysiek als emotioneel. Klitten horen bij lang haar, maar wist je dat je wel invloed kan uitoefenen op hoeveel klitten je krijgt en hoe erg ze zijn? Als je deze vijf dingen doet, wordt je haar borstelen een eitje.

Gebruik een microvezel handdoek

Klitten worden vaak veroorzaakt door wrijving. Je haar drogen met een normale handdoek is daarom vaak de boosdoener. Om dit te voorkomen kun je daarom beter een microvezel handdoek gebruiken om je haar mee te drogen. Probeer bijvoorbeeld deze van Glov. Deze zijn een stuk zachter voor je haar en zullen dus voor minder klitten zorgen. Toch is het altijd verstandig om je haar zachtjes droog te deppen, want als je met de handdoek gaat wrijven zal je hoe dan ook klitten krijgen. 

Kam je haar met een brede kam onder de douche

Klitten voorkomen begint onder de douche. Een van de manieren om dit te doen is door je haar te kammen met een brede kam terwijl je conditioner in je haar hebt. Door de conditioner krijg je de klitten makkelijker uit je haar zonder dat je extra moet trekken. Hiermee voorkom je een hoop extra schade aan je haar. Door het water en de conditioner in je haar, wordt het namelijk elastischer. Deze techniek is dan ook erg handig voor mensen met droog, beschadigd of fijn haar, waarbij de elasticiteit verminderd is.

Gebruik een sulfaatvrije shampoo

Een van de dingen die ervoor zorgen dat je haar in de klit raakt is droogte. Bij droog en beschadigd haar liggen de haarschubben namelijk niet plat, wat ervoor zorgt dat ze makkelijker in elkaar haken. Je haar goed hydrateren kan dit voorkomen, daarom is het gebruiken van een sulfaatvrije shampoo aan te raden. Deze reinigen het haar namelijk zonder de natuurlijke oliën in je haar weg te nemen. Probeer bijvoorbeeld deze versterkende shampoo van Pureology.

Bescherm je haar terwijl je slaapt

Terwijl je slaapt, kan je haar enorm in de klit raken. Je draait je vaak om en wrijft je haar tegen je kussen. Je haar in een beschermende stijl dragen is een manier om te voorkomen dat je haar de volgende ochtend enorm in de klit zit.  Vlecht je haar bijvoorbeeld voordat je gaat slapen of doe het in een losse knot. Het gebruiken van een zijden kussensloop is ook een goede optie om wrijving te vermijden terwijl je slaapt. Deze kunnen vaak wat aan de meer prijzige kant zijn. Je kunt ook een zijden scrunchie gebruiken om je haar mee vast te doen of een zijden hair wrap dragen tijdens het slapen, zoals deze van Silke.

Ga regelmatig naar de kapper

Tot slot is regelmatig naar de kapper gaan een goede manier om je haar uit de klit te houden. Als je graag je haar wil laten groeien, klinkt dit misschien een beetje tegenstrijdig, maar je gespleten puntjes kunnen leiden tot meer schade aan je haar wat de groei tegengaat. Gespleten puntjes zorgen ook voor meer klitten, omdat ze vast komen te zitten in gezonde haren. Je gespleten puntjes regelmatig eraf laten knippen, lost dit probleem op.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top