Interior

De babykamer inrichten: 5 praktische tips

De babykamer inrichten: 5 praktische tips

Hoera! Jullie kleine is onderweg en je kunt niet wachten om jullie kersverse wondertje op de wereld te verwelkomen. Maar zijn jullie goed voorbereid? Is de babykamer bijvoorbeeld al af? Misschien struggle je nog een beetje met de inrichting; want waar moet je alles kwijt? Wij geven je tips om de babykamer een praktisch paradijsje te maken voor jou en je baby.

De spullen

Voor een babykamer zijn babyspulletjes essentieel. Je hebt veel spullen nodig en het is belangrijk dat je de essentials niet vergeet. Zo heb je bijvoorbeeld een wiegje of ledikantje nodig, een commode, een goede stoel waar je op kunt zitten, een kledingkast en opbergboxen, een nachtlampje dat je kunt dempen en goede verduisterende gordijnen. Uiteraard is dit niet alles en komt er nog veel meer bij kijken. Hoe richt je de babykamer nou zo praktisch mogelijk in? En hoe zorg je dat je alles kwijt kunt zonder dat het rommelig is of oogt? Wij geven je 5 praktische tips.

Tip 1: Zorg dat alles binnen handbereik is

Naast het wiegje of ledikantje van de kleine is de commode de belangrijkste plek in de babykamer. Je staat hier regelmatig billetjes te poetsen en de luier te vervangen. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en zorg dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. Vaak biedt een commode veel plek om spulletjes in op te bergen of op neer te leggen. Je kunt er vaak een hoop troepjes in kwijt, maar zorg hierbij dat je het jezelf makkelijk maakt door de essentials zoals luiers, billendoekjes, aankleedkussenhoesjes, spuugdoekjes, een luier emmertje en een speen in de buurt te leggen. Een wasmand is overigens ook handig. Niks is zo frustrerend als het weg moeten lopen tijdens een verschoonmoment wanneer je baby niet alleen huilt, maar er ook nog eens een smurrie van maakt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het risico dat je kleine van de commode afrolt. Disaster! 

Tip 2: Zorg voor voldoende opbergruimte

Een opgeruimde babykamer is niet alleen fijn, maar ook nog eens enorm praktisch. Niks is vervelender en gevaarlijker dan rondslingerende spullen op de grond. Stel je voor dat je valt! Om ervoor te zorgen dat je de kamer altijd netjes opgeruimd houdt, is het belangrijk dat je genoeg opbergruimte hebt. Zorg minimaal voor een goede kast en opruimboxen waarin je kleine troepjes zoals speelgoed, een speelmat of boekjes in kwijt kunt. Zorg ook dat de kast en de boxen netjes zijn zodat je iets snel terug kunt vinden en wanneer je klaar bent kun je de spullen gemakkelijk weer terugleggen, in plaats van ze op de grond te laten liggen.

Tip 3: Schaf een meegroeibed aan

Het krijgen van een baby neemt veel tijd in beslag, maar brengt ook de nodige kosten met zich mee. Zo moet je bijvoorbeeld een kinderwagen aanschaffen en heb je een babybox en autostoeltje nodig. Naast de grote aankopen heb je ook kleinere spulletjes nodig zoals een babyfoon, een blender en flesjes voor de babyvoeding. Besef je dat we na al deze uitgaven het nog niet eens over de babykamer gehad hebben? Duur he? Maar wat nou als je kiest voor meubels en spullen die voor langere tijd mee gaan? Denk bijvoorbeeld aan een meegroeibed. Dit bed kun je vaak tot zeven jaar gebruiken en kun je omtoveren van wiegje tot peuterbedje. Ideaal!

Tip 4: Zorg voor een lampje met een dimmer en goede gordijnen

In een babykamer is het belangrijk om goede verlichting te hebben. Kies een grote, heldere plafondlamp in het midden van de kamer, die de hele kamer kan verlichten. Zo kun je alles goed zien bij donker. Voor het slapen gaan is het fijn om een klein wandlampje of staand lampje met een dimmer aan te schaffen. Dit is ideaal om de baby te laten wennen aan het donker en het komt ook goed van pas bij het voorlezen. Naast het lampje met dimmer is het ook van belang om goede gordijnen aan te schaffen en dan het liefst verduisterende gordijnen. Een donkere kamer is van groot belang voor de nachtrust van je baby. 

Tip 5: Schaf wasbaar behang aan

Bij het kiezen van het behang dat je wilt in de babykamer is het handig om te overwegen of je gaat voor een dure variant of toch een praktisch behangetje. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat jouw kindje gaat plassen tijdens het verschonen en dit op de muur spat. Of dat je je baby oppakt en de melk van het vorige flesje naar boven komt en je kindje dit rechtstreeks op het behang spuugt. Dan is het handig om eens na te denken over wasbaar behang op de muur waar de commode staat. Je kunt dit ook door de hele kamer doen, want ook stift en andere vlekken zijn hier gemakkelijk van te verwijderen. Er zijn verschillende soorten wasbaar behang zoals vinyl, vliesbehang of glasvezelbehang. Niet alleen wasbaar behang is trouwens handig, ook gordijnen, dekentjes en meubels die je gemakkelijk kunt wassen of poetsen worden aangeraden.

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top