Lichaamsverzorging

Overstap maken naar een safety razor? Dit is alles wat je moet weten

Overstap maken naar een safety razor? Dit is alles wat je moet weten

Milieuvriendelijker leven kan op veel verschillende manieren. Denk aan meer plantaardig eten of minder plastic verpakkingen kopen. Maar wist je dat je ook je scheerroutine kan verduurzamen door een safety razor te gebruiken? Dit is alles wat je moet weten voordat je er eentje aanschaft.

Wat is een safety razor?

Laten we beginnen met wat een safety razor precies is. Een safety razor is een metalen scheermesje dat in plaats van de welbekende verwisselbare mesjes, gebruik maakt van een enkel metalen scheermesje. Dit betekent dat er geen sprake is van plastic afval. In tegenstelling tot wegwerpmesjes, zit er in een safety razor één enkel mesje. Dit zorgt ervoor dat je het scheren iets andes aan moet pakken dan je misschien gewend bent, maar juist hierdoor kom je dichter op de huid en blijft er geen haartje meer over.

De voordelen van een safety razor

Safety razors hebben naast dat ze milieuvriendelijk zijn, verschillende voordelen. Ten eerste is het goedkoper dan het gebruiken van wegwerpmesjes. Als je steeds nieuwe opzetstukjes moet kopen voor je scheermes kan dit best duur uitpakken. Bij een safety razor ben je misschien iets meer kwijt bij de eerste aankoop, maar de mesjes zelf zijn spotgoedkoop. Zo betaal je bij de Hema voor dit pakje van tien mesjes maar 2,25 euro.

Daarnaast is de kans dat je last krijgt van huidirritatie een stuk kleiner wanneer je een safety razor gebruikt. Bij het gebruik van een safety razor hoef je namelijk minder druk te zetten op de huid. Deze druk kan vaak zorgen voor rode bultjes en ingegroeide haren. Ook is het risico op jezelf openhalen tijdens het scheren kleiner met een safety razor.

Scheren met een safety razor

In de praktijk werkt scheren met een safety razor iets anders dan met een wegwerpmesje. Zo ben je bijvoorbeeld misschien gewend om in één beweging vanaf je enkel tot je knie te scheren. Bij een safety razor kun je het best korte bewegingen maken. Op deze manier voorkom je dat je wondjes krijgt.

Daarnaast moet je de safety razor op een iets andere manier op je huid zetten. Houd het mesje op de huid in een hoek van dertig tot vijfenveertig graden zodat het mesje zo dicht mogelijk op de huid komt. Safety razors hebben vaak namelijk geen buigbare kop zoals veel wegwerpmesjes hebben. Dit is dus iets om rekening mee te houden wanneer je ermee aan de slag gaat.

Tot slot, scheer in dezelfde richting als de haargroei. Dit is extra belangrijk tijdens het scheren van gevoelige plekjes zoals je bikinilijn. Dit kost je misschien iets meer tijd, maar achteraf zal je huid je dankbaar zijn.

Je safety razor onderhouden

Een safety razor is een investering. In tegenstelling tot wegwerpmesjes zul je dus best lang met dit scheermes kunnen doen, maar dit betekent wel dat er iets meer onderhoud bij komt kijken. Zo moet je na het gebruik, je safety razor goed afdrogen om te voorkomen dat deze gaat roesten. Probeer de safety razor ook ongeveer één keer per maand schoon te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een oude tandenborstel om alle stukjes goed te kunnen schrobben. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top