Lifestyle

Moeite met schrijven? Met deze 5 tips wordt het een stuk makkelijker!

Moeite met schrijven? Met deze 5 tips wordt het een stuk makkelijker!

Schrijven kans best lastig zijn, zeker aangezien je op veel dingen tegelijkertijd moet letten. Maar geen zorgen, je kunt namelijk beter leren schrijven. Hoe? Wij delen een aantal schrijftips die je in het vervolg kunt gebruiken tijdens het schrijven van teksten.

Schrijftip #1 - Verdiep je in taal- en spellingsregels

We weten allemaal hoe vervelend taal- en spellingsfouten in teksten kunnen zijn maar toch maken we allemaal wel eens (domme) foutjes, ook al ken je alle regeltjes. Het is daarom handig om tijdens het schrijven dingen op te zoeken waar je niet zeker van bent. Pak Google er dus bij tijdens het schrijven, zo weet je het in ieder geval zeker! Waardoor je wellicht ook nieuwe foutjes zult ontdekken, is door de tekst even weg te leggen en deze er later opnieuw bij te pakken. Zo kun je er met een frisse blik naar kijken. 

Schrijftip # 2 - Show, don't tell

Tijdens het lezen van een verhaal is het fijn als je meegenomen wordt en je de situatie voor je ziet. Dit kun je bereiken door veel details te gebruiken in je teksten. Toon hierbij emoties en maak gebruik van zintuigen. Dit maakt je verhaal een stuk interessanter en zorgt ervoor dat de lezer niet afdwaalt.

Schrijftip #3 - Lees veel

Lezen is niet alleen leuk, maar zorgt ook nog eens voor meer kennis en een bredere woordenschat. Dit zal zeker een postieve invloed hebben op je schrijfvaardigheid. Door te lezen zie je ook de manier van schrijven van anderen, wat kan zorgen voor inspiratie voor je eigen teksten.  

Schrijftip #4 - Heel veel oefenen

Net als bij veel andere dingen, is goed leren schrijven een kwestie van heel veel oefenen. Als je veel schrijft zul je hier vanzelf een eigen weg in vinden en zal het een stuk makkelijker worden. Wees daarom ook niet bang om te schrijven, omdat je denkt dat je dit niet goed kunt. Niet iedereen is een geboren talent, maar hard werk zal beloond worden. 

Schrijftip # 5 - Maak het eenvoudig

Vaak lezen teksten niet fijn omdat ze te ingewikkeld geschreven zijn. Het is belangrijk om op een aantal dingen te letten; vermijd moeilijke woorden, maak op een duidelijke manier gebruik van interpunctie en zorg voor korte zinnen. Hoe eenvoudiger je tekst is, hoe beter!

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top