Interior

Woontrend van 2022: duurzaam interieur + even wat leuke tips!

Woontrend van 2022: duurzaam interieur + even wat leuke tips!

We zien tegenwoordig steeds vaker woorden als duurzaam en milieubewust voorbijkomen. Dit is iets wat steeds belangrijker wordt in de samenleving. Door de pandemie zijn we maar al te bewust van hoe goed we moeten zorgen voor onze aarde. 

Een duurzaam interieur was de laatste jaren al belangrijk maar wordt zal nu nog meer een echte woontrend worden in 2022. Iets voor jou? Dit is waar je op moet letten als je een duurzaam interieur wilt. 

Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen is iets wat we in het nieuwe jaar steeds meer zullen zien, denk bijvoorbeeld aan bamboe, riet, rotan of wol. Een natuurlijk materiaal waar we ook al jaren fan van zijn en wat we zeker terug gaan zien zijn verschillende houtsoorten. Deze materialen zullen zorgen voor een prachtig, natuurlijk interieur en zijn uiteraard duurzaam - mits voorzien van een keurmerk. Let dus even op hoe deze natuurlijke materialen geproduceerd zijn!

Tweedehands

Ook in 2022 gaan we volop tweedehands spullen terugzien in het interieur. Een bezoekje aan de kringloopwinkel of even rondsnuffelen op Marktplaats is dan ook helemaal niet zo gek om te doen. Er zijn genoeg mensen die een miskoop hebben gedaan of van een item af willen die jij juist helemaal geweldig vindt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Krijg je een kindje? Kijk dan of je de commode kan vinden op marktplaats. Een oude ladekast die de juiste hoogte heeft, kan prima als commode gebruikt worden. Maak 'm goed schoon, geef 'm desnoods een likje verf en voorzie het meubel van nieuwe knopjes. Ook leuk: er zijn talloze Instagram accounts waar oude marmeren of travertin tafels worden verkocht of die tweedehands design klassiekers in de verkoop hebben. 

Gerecyclede materialen

Als er iets duurzaam is, dan zijn het wel gerecyclede materialen. En wist je dat er echt hele mooie items gemaakt kunnen worden van gerecyclede producten? Denk bijvoorbeeld aan gerecycled hout, plastic of glas. Je zult in de meeste gevallen niet eens doorhebben dat ze van gerecyclede materialen zijn gemaakt! Je kunt natuurlijk ook heel goed zelf recyclen, door van een oud meubelstuk iets nieuws te maken. 

3 tips voor een duurzaam interieur

Koop bewust

Door bewust te zijn van wat je koopt ben je al heel duurzaam bezig. Als je bij een volgende aankoop jezelf de vraag stelt of je het product echt nodig hebt dan zul je een veel bewuster koopgedrag krijgen. Zo wordt er ook weer op materiaal- en productiekosten bespaard!

Eerlijke materialen

Als je op zoek gaat naar duurzame producten, is het goed om te kijken naar het soort materiaal dat gebruik wordt. Wil je bijvoorbeeld hout in je interieur? Ga dan op zoek naar hout met een FSC keurmerk, dit houdt in dat het hout is geproduceerd volgens de eisen van de natuurbescherming. Dit is dus beter voor het milieu, de bossen en de arbeiders. 


Jaloezie donkergrijs hout met FSC keurmerk bij bol.com

Kies led-verlichting

Een goede stap voor een duurzaam interieur is het vervangen van gloei- en halogeenlampen met led-verlichting. Er zitten meerdere voordelen aan led-lampen, zo gaan deze 20 jaar mee, ze bevatten geen gevaarlijk kwik en de lampen verbruiken 85% minder energie. 


Philips led-lampen bij bol.com

Beeld: Gubi
Deel dit artikel
Back to top