Lifestyle

5 x work love languages die iedereen heeft op haar werkplek

5 x work love languages die iedereen heeft op haar werkplek

Misschien ken je de vijf love languages al. Alleen wist je dat je deze soorten van liefdestaal ook op je werk hebt? Net als met een partner in een relatie hebben jij en je collega's en baas een bepaalde manier waarop jullie met elkaar omgaan. En iedereen heeft behoefte aan andere dingen, denk aan support en veiligheid op je werkplek of de kans om door te groeien. Dit zijn de 5 work love languages die iedereen heeft (en ja, jij hebt ze ook!)

Dit zijn de vijf work love languages 

De vijf love languages zijn hetzelfde als de vijf work love languages, alleen betekenen ze net even iets anders. Dit zijn ze alle vijf op een rij en de kans is groot dat je niet maar één work love language hebt. Je hebt ze namelijk allemaal. Alleen zijn sommige work languages meer zichtbaar dan anderen. Zo kun je bijvoorbeeld behoefte hebben aan een betere band met je collega's (quality time), maar maakt een extra bonus (acts of service) je niet zo veel uit... hoewel je ook liever niet overgeslagen wordt. 

  • Words of affirmation
  • Quality time
  • Receiving gifts
  • Acts of service
  • Physical touch

De vijf work love languages #1 - Words of affirmation 

In elke relatie is het essentieel voor ons welzijn om ons gezien, gehoord, gewaardeerd en veilig te voelen, en werk is daarop geen uitzondering. Niet zo gek dus dat words of affirmation ook goed toe te passen is als work love language. Bij dit onderdeel heb je behoefte om van collega's of je baas te horen dat je wordt gewaardeerd. Een klein complimentje dat je iets goed hebt gedaan of een 'dankjewel' vind je al erg prettig. Als dat niet wordt gedaan op je werkplek, voel je je minder gewaardeerd. 

De vijf work love languages #2 - Quality time 

Net als bij liefdesrelaties zijn de relaties met je collega's ook belangrijk, zeker als je nauw samenwerkt. Niemand vindt het fijn als er achter je rug om wordt geroddeld of als er ruzie is. Bij de work love language wil je die band dus opbouwen. Teamdagen en borrels zijn onwijs belangrijk omdat je je zo gelukkiger op je werk voelt. 

De vijf work love languages #3 - Receiving gifts 

De derde work love language draait om de dingen die je krijgt. Misschien vind je cadeautjes krijgen in een liefdesrelatie niet belangrijk, maar op je werk juist wel. Van een lief kaartje als je een grote klus hebt afgerond, een verjaardagscadeau van collega's tot een kerstpakket van je baas. Als jij je daar extra gewaardeerd door voelt, dan zit deze work love language ook zeker in jou.

De vijf work love languages #4 - Acts of service 

Acts of service hangt een beetje samen met receiving gifts. Bij deze work love language draait het namelijk om ondersteuning. Dat kan natuurlijk door cadeaus en kaartjes, maar ook door een werkbonus. Ook de mate waarin je het belangrijk vindt dat collega's je helpen is hier belangrijk. Als je niet iemand om hulp kunt vragen als je ergens niet uitkomt en je je daardoor minder op je plek voelt, voel je deze work love language het meest.

De vijf work love languages #5 - Physical touch

Ja, ook fysieke aanraking is belangrijk. Anders dan in een liefdesrelatie draait het niet om knuffelen of zoenen, maar om mate van waardering. Maar ook een knuffel van je beste vriendin op je werk hoort hierbij. Over het algemeen betekent deze work love language dat je je fysiek en mentaal goed voelt en dat je collega's je daarbij ondersteunen. Als het even minder gaat en je plots in huilen uitbarst op je werk? (We've all been there..) Als er dan een collega is die je direct helpt, weet je dat het helemaal goed zit met deze work love language. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top