Health

Dit is wanneer jij je écht zorgen zou moeten maken over je sproetjes

Dit is wanneer jij je écht zorgen zou moeten maken over je sproetjes

Deze zomer was het een make-up trend om sproetjes te maken met een speciale frecklepen. Ben je zelf wel gezegend met mooie sproetjes in je gezicht? Dan zijn er ook een paar dingen waar je op moet letten. Dit is wanneer jij je echt zorgen zou moeten maken over je sproetjes.

Waarom sproeten niet altijd een goed teken zijn

Sommige mensen hebben van nature sproetjes in hun gezicht. Grote kans dat je dan in de zomer er een heleboel nieuwe sproetjes bij krijgt in je gezicht. Misschien zie je er nu nog steeds wel meer in je gezicht dan je gewend bent en dat is helaas niet altijd goed. Sproeten verschijnen namelijk alleen op je huid als je teveel bent blootgesteld aan de zon. Dat hoeft niet alleen op je gezicht te zijn, maar ook op je armen, handen of schouders.

Sproeten tip #1: Houd je sproeten goed in de gaten

Hoewel ze meestal onschadelijk zijn, is het belangrijk om je sproeten goed in de gaten te houden, net zoalsje met elke andere vlek op je huid zou doen. "Hoewel sproeten geen onderliggende ziekte zijn en zelfs bij kleine hoeveelheden UV-licht donkerder kunnen worden, is het belangrijk om op te merken of je sproeten donkerder worden", zegt dermatoloog Zeichner tegen online platform Byrdie

Sproeten tip #2: Draag altijd zonnebrandcrème of een dagcrème met SPF

Gelukkig zijn sproeten niet automatisch een teken dat je huidkanker krijgt. Maar het is wel slim om het in de gaten te houden. De tip? Draag altijd een zonnebrandcrème of een dagcrème met SPF. Met een zonnefactor ben je namelijk meer beschermd tegen UV-straling. 

 

Sproeten tip #3: Maak een zonweringsplan

Als je echt veel sproeten hebt, is het geen slecht idee om een zonweringsplan te maken. Zeker in de zomer is het belangrijk dat je vaker de schaduw opzoekt, zodat je niet steeds wordt blootgesteld aan de zon. Een zonnebril en een hoed helpen natuurlijk ook!

Sproeten tip #4: Bij twijfel, ga langs de dermatoloog

Veranderen je sproeten van kleur of van grootte en maak je je zorgen? Dan is het wel zo verstandig om langs de dermatoloog te gaan. Twijfel niet en ga langs je huisarts, die kan je direct doorsturen naar de dermatoloog. 
 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top