Lichaamsverzorging

Zonnebrandcrème: dit is alles wat je erover moet weten

Zonnebrandcrème: dit is alles wat je erover moet weten

De heerlijke dagen zijn aangebroken, we kunnen uren genieten van de zon in onze tuin of op het balkon en zijn blij dat we toch nog een lichtpuntje in deze tijd hebben. Het voelt voor de meesten zelfs als zomer en de bikini's kunnen weer uit de kast gehaald worden. Tijdens deze warme dagen kan het natuurlijk geen kwaad om alvast een mooi kleurtje te krijgen. Dat gaat dan ook gemakkelijk, met de felle zon.

Bij het krijgen van een mooie kleur moet je er wel voor zorgen dat dit op een gezonde manier gaat. Je wilt verbranding voorkomen en een egale tint krijgen. Zonnebrand is daarbij erg belangrijk, je regelmatig insmeren is dan ook een must. Toch zijn er nog heel wat vragen over zonnebrandcrème: hoevaak moet je het aanbrengen en wat is het verschil tussen bijvoorbeeld factor 30 en 50? Wij vertellen het je graag.

Het verschil tussen factor 30 en 50 

Er bestaan een hoop misconcepties over de verschillende factoren van zonnebrandcrème. Er zijn namelijk heel wat mensen die erin geloven dat factor 50 een beter effect heeft op het vermijden van verbranden en je met factor 30 bruiner wordt. Dit klopt niet helemaal. Het getal van de factor heeft niks te maken met de sterkte ervan maar met de langdurigheid. De bescherming tussen de twee factoren is namelijk nog geen 2% (factor 30 beschermt voor 96,7 en factor 50 98%). Dit houdt dus in dat je met factor 50 simpelweg minder vaak hoeft te smeren, maar de bescherming hetzelfde is.

Kan je nog steeds bruin worden met factor 50?

Wanneer je denkt aan factor 50 denk je vast aan het minder bruin worden. Je hebt het gevoel dat je een stuk minder snel bruin wordt, wat ergens ook wel klopt. Door de langdurige bescherming van de factor kan het ervoor zorgen dat het net iets langer duurt dan bij een factor 15 bijvoorbeeld. Van onbeschermd de zon ingaan wordt je wel bruiner maar verbrand je ook sneller. Dit betekent niet dat je niet bruin kunt worden. Daarnaast is het gebruiken van factor 50 in sommige gevallen zelfs beter, wanneer je gaat voor een mooie tan. Het zorgt er namelijk voor dat je veel geleidelijker bruin wordt in plaats dat het een soort 'shock treatment' is waarbij de kans groter is dat je verbrandt en gaat vervellen. Weg kleur!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Bondi Sands (@bondisands) op

Hoevaak zonnebrandcrème insmeren

Hoevaak jij jouw zonnebrandcrème moet aanbrengen, heeft alles te maken met de situatie. Wanneer jij een hele dag in de zon zit, wat niet aan te raden is, is het handig om elke twee uur jezelf in te smeren. Ga je zwemmen of zweet je veel? Dan is het verstandig om de zonnebrandcrème nog vaker aan te brengen, zelfs als deze waterproof is.

Gebruik een natuurlijke zonnebrandcrème

Wanneer jij een zonnebrandcrème veel gebruikt is het belangrijk om een natuurlijke aan te schaffen. In de doorsnee zonnebrandcrèmes zitten namelijk tal van chemicaliën, die veel negatieve effecten kunnen hebben. Jouw huid is een belangrijk orgaan, misschien wel de belangrijkste. De chemicaliën zijn hormoonverstoorders die een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld onze vruchtbaarheid en een effect hebben op onze schildklierfunctie. Wanneer jij dus zoekt naar een nieuwe zonnebrandcrème is het belangrijk dat je de meeste natuurlijke neemt!

Zonnebrandcrème vervangen door dagcrème met spf 

Wanneer jij er zeker van wilt zijn dat je huid goed beschermt is dan kun je altijd een dagcrème gebruiken waar een minimale factor van 30 in zit. Veel mensen ervaren namelijk negatieve effecten van het smeren van zonnebrandcrème op hun gezicht. Er kunnen puistjes of andere acneverschijnselen ontstaan. Dit komt omdat zonnebrandcrème niet speciaal voor je gezicht is gemaakt terwijl dit bij een dagcrème wel zo is.

Fijne zonneproducten

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top