Lifestyle

10 x dingen die je herkent als jij hypersensitief bent

10 x dingen die je herkent als jij hypersensitief bent

Behoefte aan diepgang, snel geëmotioneerd raken en veel empathie hebben voor anderen zijn kenmerken van hoogsensitieve personen. Een groot deel van de bevolking is hypersensitief, namelijk twintig procent en een hoop van hen weet dit niet eens.

Hoogsensitiviteit is door de wetenschap herkend en het houdt in dat je hersenen prikkels op een diepere manier verwerken. Je hebt aan de ene kant vaker me-time nodig maar aan de andere kant heb jij veel inlevingsvermogen. Dit zijn tien dingen die jij herkent als je hoogsensitief bent.

1. Anders voelen

Je hebt altijd al het idee gehad dat jij anders bent, maar je kan niet precies uitleggen waarom. Misschien ervaar je dat jij meer behoefte hebt aan diepgang terwijl mensen in jouw sociale kring het prima kunnen hebben over koetjes en kalfjes. Of dat je vaker verlangt naar me-time en dat je daar ook écht van kan genieten. Je bent niet per se anders want elk mens is uniek en jij bent hier meer bewust van!

2. Op het werk

Een hoogsensitief persoon is vaak een fantastische medewerker want hij of zij is over het algemeen plichtsgetrouw, gewetensvol en perfectionistisch. Je leert snel maar jij doet dingen het liefste in je eigen tempo. Daarnaast ben je goed in het overzien van gevolgen. Hoogsensitieve personen moeten wel voorzichtig zijn wat ze zijn gevoeliger voor stress en lopen dus meer risico op bijvoorbeeld een burn-out.

3. Piekeren

HSP'ers denken graag na, soms te veel. Dit komt door een bepaald niveau van intelligentie. In het algemeen ben je goed in (zelf)reflectie als je hoogsensitief bent, maar dat kan ook overslaan in piekeren.

4. Snel moe

Wanneer een HSP'er omringd is geweest met mensen, hebben ze vaak behoefte aan alleen zijn om weer energie te kunnen krijgen. Hoogsensitieve personen ervaren dingen op een diepere manier dan anderen.

5. Emoties en stemmingen herkennen

Als je hoogsensitief bent dan denk je soms dat je gedachtes kan lezen. Door nuances in iemand zijn of haar stem, toonhoogte en lichaamstaal heb jij vaker en sneller door hoe een ander zich voelt. Wanneer jij ergens in een ruimte binnenkomt, voel jij gelijk aan als er iets aan de hand is

Hoogsensitieve personen van Elaine Aron bij BOL.com

6. Rust

HSP'ers voelen de energieën van situaties en anderen aan en daarom is hun batterij vaak sneller leeg. Daarnaast kun ze ook minder goed tegen bepaalde geluiden en storen hoogsensitieve mensen zich meer aan anderen. Daarom is het van belang om vaak een rust momentje te pakken.

7. Creatief

Heb jij een goede verbeeldingskracht en ben jij creatief? Wellicht ben jij dan hoogsensitief. Hypersensitieve personen zijn vaak artistiek in de breedste zin van het woord. Ze houden bijvoorbeeld van schrijven, vormgeving of stylen van kleding of interieur. In andere woorden, ergens waar ze hun creativiteit en verbeeldingskracht in kwijt kunnen.

8. Bloed en geweld

Documentaires op televisie over medische ingrepen is absoluut niks voor de hoogsensitieve persoon en gewelddadige actiefilms slaan ze ook liever over. Het nieuws lees je liever niet en je hoeft ook niet een vervelend filmpje die rondgaat op social media te zien. Wanneer je dat wel doet, kan jij het voor een tijdje niet loslaten.

9. Ontvangen van kritiek

Een hoogsensitief persoon vat kritiek vaak té persoonlijk op en kan zich daarna lang rot voelen over iets wat is gezegd. Ze kunnen niet al te goed omgaan met feedback. Heb jij een HSP'er thuis of op het werk? Het is fijn voor hem of haar wanneer je goed nadenkt over de woorden die je gebruikt wanneer je kritiek levert.

10. Verplichtingen

Als er iets is waar hoogsensitieve mensen niet tegen kunnen, dan zijn dat verplichtingen. Ze maken zich van tevoren vaak onnodig zorgen en ze zijn echte uitstellers.

Beeld: Photo by Stacey Gabrielle Koenitz Rozells on Unspl
Deel dit artikel
Back to top