Haarverzorging

Heb jij rood of rossig haar? Dan wil je deze fascinerende feitjes weten

Heb jij rood of rossig haar? Dan wil je deze fascinerende feitjes weten

Mensen met rood haar zijn zeldzaam. Heb jij rossig haar? Dan zijn er heel wat fascinerende feiten die jij misschien nog niet wist. Wist je namelijk dat jij pas op een latere leeftijd grijze haren krijgt, in vergelijking tot andere haarkleuren? Lucky you! Daarnaast zijn er nog veel meer leuke dingen die jij misschien wel wilt weten over de bijzondere haarkleur.

Rood is de meest zeldzaamste kleur onder de haarkleuren, daarnaast zijn er ook heel wat andere leuke feitjes. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Haarkleur van jouw ouders

Veel roodharige mensen vragen zich af waar hun rossige lokken vandaan komen, als niemand in hun familie het heeft. Dit heeft alles te maken met een gen, het gemuteerde MC1R gen. Zodra beide ouders deze hebben, zonder zelf rood haar te hebben, is er alsnog 25% kans dat het kind geboren wordt met rossig haar. Ook wanneer jouw hele familie andere haarkleuren heeft, kan je dus met rood haar geboren worden. 

Rood haar en blauwe ogen

De meeste mensen met rossig haar hebben bruine ogen, wanneer je rode lokken hebt en blauwe ogen ben je dus een uitzondering. Slechts enkelen worden geboren met deze bijzondere combinatie.

Minder haren dan andere haarkleuren

Het klinkt gek, maar het is toch echt zo; mensen met rode manen hebben in vergelijking minder haren dan andere haarkleuren. Dit zijn er namelijk gemiddeld 90.000 terwijl mensen met blond haar er 110.000 hebben en brunettes 140.000. Maar maak je niet druk, het blijkt namelijk dat roodharigen dikkere haren hebben. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over kalende plekken.

Linkshandig zijn

Vraag ons niet hoe en waarom, maar het blijkt dat roodharigen een grotere kans hebben om linkshandig te zijn. Als dat geen fascinerend feitje is weten wij het ook niet meer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Madelaine Petsch (@madelame) op

Moeilijker om te verven

Wanneer jij je haar wilt verven is dit een stuk lastiger dan voor bijvoorbeeld een blondine. Dit komt doordat het pigment van rood haar een stuk sterker is, het neemt dus niet gauw een verfkleur op. Daarom zul je het eerst moeten bleken, wat niet erg gunstig voor jouw lokken kan zijn.

2% roodharigen op de wereld

Dat rood haar de meest zeldzaamste kleur is wist je natuurlijk al, maar wist je ook dat dit betekent dat maar 2% van de bevolking roodharig is? In Schotland wonen de meeste mensen met rossige lokken. 

Officiële dag voor roodharigen

In ons eigen land is wordt er elk jaar een festival (genaamd Red Head Days) gehouden om te vieren dat er roodharigen zijn. Dit trekt ieder jaar weer duizenden bezoekers en wordt uitgebreid gevierd! 

Diversen soorten rood haar

Roodharigen zijn divers. Iedere soort rood is weer anders, de één heeft een lichte rossige gloed over zijn/haar lokken en de ander heeft weer donkerrood haar. Er zijn dus tal van verschillende soorten rood en iedere haarkleur is uniek. 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top