Health

Zeewier is allesbehalve saai en ook nog eens ontzettend gezond voor je

Zeewier is allesbehalve saai en ook nog eens ontzettend gezond voor je

Zeewier eten klinkt, volgens ons, nou niet bepaald smakelijk. Toch zijn er heel veel redenen waarom je deze onderwaterplant misschien wel wilt gaan proberen. Het blijkt namelijk dat zeewier een bron is voedingsstoffen die jouw weerstand een enorme boost kunnen geven. 

De zeegroente is in allerlei verschillende soorten en maten te vinden. Zowel vers als droog. Het is dan ook niet zo gek dat jij je afvraagt wat er nou precies zo goed is aan zeewier. We kunnen je vertellen: aardig veel. Is je weerstand niet helemaal wat het zou moeten zijn? Dan komt zeewier perfect van pas. De plant zit namelijk vol met calcium, magnesium en nog veel meer. 

De vijf gezonde voordelen van zeewier op een rijtje.

1. Rijk aan eiwitten 

Veel soorten zeewier, zoals het bekende wakame, zitten boordevol licht verteerbare eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van je spieren. Ook houden ze je gedurende de dag vol, waardoor je minder snel trek hebt in eten tussen je maaltijden door.

2. Vol met vezels

De zeegroente zit vol met vezels. Hoewel veel mensen vezels vermijden, zijn deze juist ontzettend goed voor je. Vezels vind je vaak in meergranen brood, maar dus ook in zeewier. Ze zijn enorm belangrijk voor je stoelgang en kunnen spijsverteringsklachten voorkomen. Ook zorgen ze ervoor dat koolhydraten langzamer in je bloed worden opgenomen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Nashville Made | Andrea West (@nashvillemade) op


3.  Vitamine B12

Als je vegetarisch/vegan eet dankan het zijn dat je wat vitamine B12 mis en hiedoor hebben steeds meer mensen last van een tekort. Gelukkig zit de vitamine in de gedroogde variant van zeewier. Het is dan ook één van de weinige keren dat B12 voorkomt in een plantaardig product. 

4. Calcium 

Calcium komt voornamelijk voor in melk(producten). Toch zit ook zeewier vol met dit mineraal. Er zit dan ook een stuk groter gehalte calcium in dan in iedere andere plant. Wakame, die het meest wordt gebruikt in ons land, heeft het meeste calcium van alle soorten zeewier. Calcium is ontzettend belangrijk voor onze botten. Ook zorgt het op lange termijn voor het verminderen van botontkalking op late leeftijd.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Sanna 🔸30 🔸🇸🇪 🇫🇮 (@vegowellness) op

5. Jodium 

Jodium bevindt zich in alle cellen van ons lichaam. Het is dan ook niet mogelijk om te leven zonder. Jodium is nodig voor jouw groei, de ontwikkeling van je zenuwstelsel en de stofwisseling. Goed nieuws: zeewier is rijk aan jodium. Let er wel op dat je niet téveel jodium binnenkrijgt. 

Mocht je je afvragen hoe je het toevoegt in je eetgewoontes; neem wat in je pasta, eet zeewier 'chips' of neem tijdens je sushi-avond een zeewiersalade. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top