Health

Wat is de functie van haargroei op de vulva?

Wat is de functie van haargroei op de vulva?

Elke vrouw heeft het: schaamhaar. Eigenlijk niet de goede benaming natuurlijk, want we hoeven ons hier helemaal niet voor te schamen. Tegenwoordig wordt het als normaal gezien om het weg te halen. In het huidige schoonheidsideaal wordt het als niet mooi bestempeld en het kriebelt. Ook denken mensen dat het hygiënischer is om het weg te halen. Maar is dit wel de beste optie? En wat is eigenlijk de functie van ons haar daar beneden?

Wij vonden het tijd om dat voor je uit te zoeken!

Waarom hebben we het?

Een lange tijd geleden, in de oertijd, beschermde de haargroei ons tegen de kou. Trouwens niet alleen het daar beneden, maar al de beharing op je lichaam. Verder was groeiend haar een aanwijzing dat de vrouw geslachtsrijp was. Het haar op je vulva is nu minder noodzakelijk door de evolutie, maar het is nog steeds aanwezig.

Naast bescherming tegen de kou, behoedt het ons ook tegen bacteriën die door middel van een wrijving kunnen worden overgebracht. Daarnaast houdt je haar op je vulva feromonen vast. Feromonen stellen vast of jij je wel of niet seksueel voelt aangetrokken tot iemand. Het stofje is onzichtbaar en wordt geproduceerd door jouw lichaam. Wanneer jij je opgewonden voelt, zorgen die feromonen ervoor dat iemand van het andere geslacht die opwinding ruikt. Niet je hoofd maar je lichaam bepaalt tot welke feromonen jij je aangetrokken voelt. Eigenlijk kun je dus stellen dat het haar op je vulva er voor zorgt dat de geuren die vrijkomen bij opwinding, beter blijven hangen. Best gek he?

Is het hygiënischer om weg te halen?

Er wordt vaak door vrouwen gedacht dat het hygiënischer is om de lichaamsbeharing rondom je vulva helemaal weg te scheren. Dit is niet zo! Door het weg te halen kunnen de haarwortels gaan ontsteken, waardoor je huid gaat ontsteken en er dus wondjes ontstaan. Via die wondjes kunnen bacteriën als het ware gemakkelijk naar binnendringen. Als jij besluit om jouw haar daar beneden wel weg te halen, wees dan ook voorzichtig, want zo voorkom je infecties!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top