Health

Theeleuten opgelet! Dit zijn de belangrijkste feiten en fabels over thee

Theeleuten opgelet! Dit zijn de belangrijkste feiten en fabels over thee

Tijdens dit koude weer wil je niets liever dan lekker warm blijven. Een warme jas, met een dekentje op de bank én thee. Heel veel thee. We drinken het iedere dag en denken er veel over te weten. Maar is alles wat wij denken te weten wel echt waar?

Lees hieronder feiten en fabels over thee.

Thee werkt vochtafdrijvend

Dit is een fabel. Vaak wordt gedacht dat thee, net als koffie, vochtafdrijvend werkt, omdat het theïne (een synoniem voor cafeïne) bevat. Maar thee bestaat voor 95% uit water. Je verliest dus geen vocht en je lichaam droogt niet uit. 

Kruidenthee is geen thee

Dit is een feit. Kruidenthee wordt namelijk niet gemaakt van de bladeren van de theeplant. Waar het wel van gemaakt wordt zijn bloemen, kruiden, specerijen, vruchten of andere planten. Het heeft dus iets weg van thee maar is het feitelijk niet.

Groene thee komt van een andere plant dan zwarte thee

Dit is een fabel. Beide theeën zijn afkomstig van de blaadjes van de theeplant. Door de bladeren te laten fermenteren worden ze zwart en krijgen ze een andere smaak.

Thee bevat geen calorieën

Dit is een feit. We kunnen dus zoveel thee drinken als we willen zonder er extra calorieën bij te krijgen. Tenzij je natuurlijk honing of suiker in je thee doet.

Groene thee is gezonder dan zwarte thee

Dit is een fabel. Doordat beide theeën van dezelfde plant afkomstig zijn, hebben ze hetzelfde effect op het lichaam. Ze bevatten alle twee evenveel antioxidanten.

Thee staat in de Schijf van Vijf

Dit is een feit. Het Voedingscentrum adviseert een minimum van 3 koppen groene of zwarte thee per dag. Het verkleint de kans op een beroerte en het is bloeddrukverlagend.

Thee heeft een houdbaarheid

Dit is een feit. Groene en witte thee blijft maar liefst 6 tot 8 maanden op smaak. Zwarte thee zelfs 1 tot 2 jaar. De regel is als volgt: hoe donker de kleur van de thee hoe langer de thee goed van smaak blijft.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top