Lifestyle

7 x geniale tips om hooikoorts tegen te gaan

7 x geniale tips om hooikoorts tegen te gaan

Heel leuk hoor dat mooie weer, maar voor 20% van de Nederlandse bevolking heeft het voorjaar ook een minder leuke kant. De eerste zonnestralen gaan namelijk ook gepaard met een hele hoop stuifmeel. Last van tranende ogen en een verstopte neus? De volgende 8 tips kunnen helpen!

1. Beperk blootstelling

Stel jezelf zo min mogelijk bloot aan pollen. Sluit ramen en deuren, draag buiten een zonnebril en trek je schoenen uit zodra je binnenkomt. Gebruik een HEPA filter in de slaapkamer en het liefste ook een stofzuiger met HEPA filter (HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air, wat inhoudt dat deze filters meer en kleinere stofdeeltjes vasthouden). Laat tuinieren voorlopig ook even aan iemand anders over...

2. Douche voordat je naar bed gaat

Was 's avonds alle kleren die je buiten hebt gedragen (en hang ze niet buiten op de waslijn want dan vang je juist pollen). Douche 's avonds om de pollen van je haar en lichaam te verwijderen.

3. Spoel je neus met een zoutoplossing

Klink vervelend, maar is heel effectief. Door je neus te spoelen met een zoutoplossing verwijder je bacteriën, virussen en vastzittend slijm met als resultaat een vrijere ademhaling.

4. Voeding met antioxidanten

Voeding met antioxidanten kan de symptomen van hooikoorst verminderen. Avocado, wilde zalm, walnoten, hennepzaad en quinoa bevatten anti-histamine, een stof die verlichting brengt bij allergische reacties. Ook aardbeien, waterkers, bieten, artisjokken, brandnetel, venkel en kruiden als kurkuma, gember, oregano, cayennepeper en komijn kunnen helpen.

5. Drink meer

Veel drinken kan helpen het slijm in je neusholtes te verdunnen en hooikoorts symptomen te verminderen. Vooral warme vloeistoffen zoals thee en bouillon werken goed, omdat de stoom een verstopte neus kan verzachten. 

6. Bijenwas

Veel mensen met hooikoorts zweren bij honing. Een lepel locale honing zou helpen de klachten te verzachten. Dit komt doordat locale honing de pollen bevat waar we allergisch voor zijn. Net als bij de griepprik, waar een klein beetje van het griepvirus bij je wordt ingespoten om je lichaam er immuun voor te maken. Ook al is de werking niet wetenschappelijk bewezen, een lepel honing per dag kan geen kwaad, toch?

7. Tapen

Sommige mensen hebben baat bij het intapen van hun rug door een huid- of fysiotherapeut. Een speciale tape wordt drie keer een week lang op je rug geplakt. Deze geeft een prikkel af aan de huid, waardoor je bindweefsel tot rust komt.

 

Heb je hooikoorts maar wil je toch make-up gebruiken? Bekijk dan deze make-up tips eens.

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top