Fashion

FS interview winnares Glamour Stiletto Run

Najla Jaber, 22 jaar, afkomstig uit Venlo. Sinds gister nationaal bekend als winnares van de Glamour Stiletto Run 2007 maar de sportminded few zouden haar naam eigenlijk al moeten kennen. Najla is namelijk Nederlands kampioen op de 800 meter! Fashionscene belde een dag na de hoge hakken gekte in de PC Hooftstraat met de gelukkige winnares…

Winnares Glamour Stiletto Run: Najla JaberHoe heb je je voorbereid op de Stiletto Run?

“Ten eerste had ik een deal gesloten met mijn broertje. Door een kansberekening hadden we zelf bedacht dat je met 20 Glamours de grootste kans zou hebben om voor de Stiletto Run ingeloot zou worden. Hij heeft toen die 20 Glamours voor me gekocht en als ik dan zou winnen, zou hij 1500 euro van het prijzengeld krijgen…

Drie dagen voor de race heb ik stiletto’s gekocht, want die had ik zelf nog niet. Ik ben naar zo’n shoe outlet gegaan en heb daar de meest comfortabele stiletto’s uitgezocht, die goed zouden blijven zitten. Thuis heb ik er even op geoefend, door er korte stukjes op te rennen. In het begin was het best lastig maar het ging steeds beter. Tot gister oefende ik steeds elke dag even en ik kwam erachter dat ik het best korte passen kon maken. Je kunt je voet niet helemaal afwikkelen dus grote passen zijn eigenlijk niet te doen. Mijn strategie had ik bepaald: korte stapjes en een hoge frequentie.”

Loop je in het dagelijks leven vaak op hakken?

“Ik loop normaal heel weinig op hakken, alleen als er een bepaalde gelegenheid is.”

Wat voor schoenen droeg je? En hoe hoog waren ze?

“Mijn stiletto’s hadden een ronde neus, ik wilde geen puntneuzen want die zouden in de weg zitten. De hak was 9,5 cm hoog, ik had expres iets hogere genomen zodat ze zeker goedgekeurd zouden worden. De breedte van de hak mocht maximaal 1,5 cm zijn waar die op de grond kwam, dus het hoefde geen naaldhak te zijn. Mijn hakken waren naar boven toe ook breder, zodat de schoenen een stukje stabieler waren. Ik had trouwens voor de zekerheid ook nog een reserve paar stiletto’s bij me, die nog iets hoger waren. Ik wilde natuurlijk niet dat het bij de jurymeting mis zou gaan!”

Je stond niet helemaal vooraan bij de start, wat was je tactiek?

“Het was in het begin erg lastig, het was vlak na de start een gekkenhuis… Ik was vooral naar de grond aan het kijken omdat ik niemand wilde raken en ook door niemand geraakt wilde worden. Dat ging gelukkig goed, daarna was het kijken waar het gaatje voor me viel zodat ik er tussendoor zou kunnen steken.”

Najla Jaber in actie op de atletiekbaanDat klinkt alsof je je ervaring van de 800 meter hier goed kon gebruiken…

 

“Klopt! Ik had op dat punt voordeel dat ik eraan gewend ben om af te remmen en te versnellen in een race. Ook bij de 800 meter moet je altijd tactisch lopen, zorgen dat zodra het gaatje valt je erin kunt duiken.”

10.000 euro rijker, vertel: hoe was het shoppen met zo’n goedgevulde portemonnee?

“Dat was natuurlijk heel erg leuk! Ik had mijn persoonlijke styliste, Jetteke van Lexmond, die me vergezelde bij het shoppen. Toevallig kwamen we haar zus, Lieke van Lexmond, in een van de winkels tegen en die is gezellig met ons meegegaan. Mijn zusje en broer waren ook allebei mee, dus we waren met een grote groep.”

Werd je tijdens het shoppen ook nog op de voet gevolgd door veel pers?

 

“Nee gelukkig niet. Vlak na de finish en de prijsuitreiking waren er zoveel fotografen en cameraploegen, echt bizar. Het was ook wel een rare ervaring; toen ik Nederlands kampioen werd waren er misschien 3 fotografen en nu waren ze met zoveel! Maar bij het shoppen dropen ze wel af, er bleven er maar een paar over.”

En je moest terplekke 2500 euro gaan uitgeven in de PC Hooftstraat. We willen natuurlijk nu allemaal heel graag weten wat je onder andere gekocht hebt…

“Poeh, genoeg! Maar ik heb het niet te gek gemaakt hoor, op een gegeven moment had ik een heel leuk jurkje aan waarvan ik nog niet naar het prijskaartje had gekeken… Was het gewoon een jurkje van 2500 euro! Dat heb ik niet gedaan, ik zou me daar nog heel lang schuldig over voelen, zoveel geld voor een jurk! Ik heb wel hele leuke Prada laarzen gekocht en een paar broeken en truitjes bij onder andere Azzurro Due en Blue Blood. Ook mijn broer en zus hebben wat leuks uitgezocht.”

Wat ga je met de rest van je prijzengeld doen?

 

“Ik ga dat investeren in mijn sport, dat was voor mij ook reden om mee te doen. Ik heb last gehad van een virusinfectie waardoor mijn sportprestaties de laatste tijd achterbleven. Sponsors haken dan op een gegeven moment helaas af waardoor je financieel niet de nodige steun meer hebt. Met het prijzengeld kan ik nu de randvoorwaarden op het gebied van trainingsstage en fysiotherapie beter verzorgen, zodat ik me hopelijk kan kwalificeren voor de Olympische Spelen in Peking volgend jaar!”

Heb je tot slot nog tips voor Glamour Stiletto Runners in spé?

 

“Heel veel Glamours kopen, zodat je de kans op deelname vergroot… En voor de race zelf: korte pasjes & hoge frequentie!”

Nogmaals gefeliciteerd namens Fashionscene en veel succes bij het kwalificeren voor de Spelen! (Virginie)

PS Lees ook het report van de Stiletto Run én bekijk alle foto's van de race...

Deel dit artikel
Back to top