Lifestyle

Zo stop je met onnodig snacken

Zo stop je met onnodig snacken

Snacken zonder er echt bij na te denken, ernstige cravings of eten uit verveling... Ja, iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan. Witte choclade, een zak chips of beter nog een vette hap (ik krijg er al weer honger van). Het is onmogelijk om daar opeens nooit meer zin in te hebben, maar met de onderstaande tips kun je wel minder onnodig snacken. 

 

1. Plan je maaltijden

Weet op een dag wat je gaat eten en wanneer. Als je maaltijden overslaat, dan word je hongerig (hangry) en dat vergroot de kans op onnodig snacken. Dat is eigenlijk hetzelfde als met een lege maag naar de supermarkt gaan en thuiskomen met veel te veel snacks. Als je een plan hebt, dan ben je meer bewust van je eten. Weet je wanneer je honger gaat krijgen? Zorg dat je rond dat tijdstip een gezonde snack bij je hebt. 

 

2. Behandel je snacks als een maaltijd 

Ga bijvoorbeeld aan tafel zitten, leg je telefoon weg of stop met werken en let op het eten wat je eet. Geniet ervan! Wees meer bewust van je snacks. Door meer aandacht te besteden aan je eten, zul je op ten duur herkennen wanneer je vol bent en daarmee voorkom je onnodig dooreten of snacken. 

 

3. Meer controle

Je hebt meer controle als je ervoor zorgt dat er helemaal geen snacks meer in je huis te vinden zijn. Haal je favoriete snacks dus niet meer in huis, want je kunt niet eten wat er niet is. Of zorg ervoor dat de snacks in je huis uit het zicht liggen, hierbij geldt: uit het oog, uit het hart. 

 

4. Extra tips voor op zware dagen

We hebben ook allemaal weleens van die dagen dat je je een bodemloze put voelt. Als je de neiging hebt om de hele tijd te snacken, dan zijn dit de beste tips:

- Zorg ervoor dat je een voedzame snack eet (een goede mix van eiwitten, gezonde vetten en groenten)

- Stay hydrated. Soms eten we omdat we denken dat we honger hebben, maar eigenlijk is ons lichaam dan uitgedroogd en moet je juist drinken. 

- Poets je tanden! Je kunt cravings hebben door overgebleven smaken in je mond, daardoor blijf je bunkeren. 

- Vermaak jezelf! Ga even iets anders doen, neem bijvoorbeeld 's avonds een bad als je weer trek begint te krijgen. Verveling is een grote oorzaak van onbewust snacken. 

 

Heb jij nog een goede tip? Laat het ons weten! 

 

Beeld:   
Deel dit artikel
Back to top