Health

Waarom je juist niét meteen je bed moet opmaken als je wakker wordt

Waarom je juist niét meteen je bed moet opmaken als je wakker wordt

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat 's ochtends je bed opmaken super motiverend is voor de rest van je dag. Je begint heel productief door meteen een dingetje van je to-do list af te strepen. Het staat opgeruimd en netjes. Daarnaast zorgt een opgemaakt bed ervoor dat je minder snel weer terug het bed in duikt (al werkt het niet altijd). Maar, wat blijkt nu... het is eigenlijk beter als je 's ochtends je bed niét opmaakt. Dit is waarom!

Lees ook: Waarom je minimaal 1x per maand een selfcare sunday moet inplannen

Bed opmaken in de ochtend

Dat er overal bacteriën zijn, waar je ook gaat of staat, dat wist je waarschijnlijk al wel. En in je bed is het al helemaal een feest, want Experimental & Applied Acarology heeft ontdekt dat we allemaal slapen in een bed met zo'n 1,5 miljoen (!) krioelende huisstofmijten (we krijgen al jeuk als we eraan denken).

Warme plekjes

Daarnaast hebben ze niet alleen 's nachts wanneer jij heerlijk ligt te slapen, een fijn plekje in jouw bed. Ze gaan er namelijk ook hartstikke goed op als jij uit bed gaat en je de huisstofmijten een voorverwarmd plekje geeft - vooral wanneer je het bed direct en heel strak opmaakt. Warme, donkere én ietwat vochtige plekken zijn favoriet onder deze beestjes, dus jouw bed is dan echt the place to be. 

Rommelig bed

Een heel onopgemaakt, rommelig en koel bed is daarentegen dan echt een afknapper voor onze huisstofmijtvrienden. Jammer, zeg... Om het helemaal af te maken, doe je ook nog eens je gordijnen open en laat je natuurlijk licht op je bed vallen en de dag is compleet. Voor jou dan. Niet voor de bacteriën.

Wat doen we wel?

Oké, niet meteen je bed opmaken dus, maar wat doen we dan wel? Dr. Stephen Pretlove van de Kingston University raadt aan om je dekens in ieder geval een paar uurtjes open te laten liggen, zodat alle vocht uit je lakens en matras kunnen trekken. Daarnaast is het ook echt beter en frisser om je beddengoed elke week lekker te verschonen.

Dus, daarom, note to self: nooit meer 's ochtends het bed goed opmaken. Kun je weer dertig seconden langer blijven liggen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top