Lifestyle

Leven zonder seks? Dit is de #celibacy trend

Leven zonder seks? Dit is de #celibacy trend

Leven zonder seks, voor sommige mensen ondenkbaar en voor anderen heel gewoon. Het wordt ook wel een ‘celibatair’ leven genoemd en is een nieuwe sekstrend geworden of eerder een geen-sekstrend. Dit waarom mensen hiervoor kiezen.

Lees ook: Intiemer worden met partner? Zo word je dat zónder seks

Op dit moment 

Een paar jaar geleden is naar buiten gekomen dat jongvolwassen minder seks dan ooit hebben. Uit een Amerikaans onderzoek is een vergelijking gemaakt tussen 2007 en 2017. Waar in 2007 38% seks had, was dit in 2017 24%. Een ander soort seksuele revolutie dan eerdere generaties, zoals de millennials of Gen X (1965-1979). Dit heeft meerdere redenen.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken voor de vermindering van seks. Jongvolwassen drinken minder alcohol, zitten meer op social media en wonen langer bij hun ouders. Ook speelt intimiteit een rol. Er is verzet tegen de hook-up-cultuur (het aangaan van losse seksuele contacten zonder verwachtingen over een intieme relatie), verandering in de manier waarop mensen intimiteit benaderen en we krijgen een vervreemd en onrealistisch beeld van seks door porno. We leven in een soort supermarkt van ontmoeting en seks. Dit is fijn, omdat we hebben er vrijheid bij hebben gekregen waar we op elk moment van de dag toegang tot hebben, maar er is ook een soort doodgewoon product van gemaakt. De overvloed heeft het saai gemaakt en de houding er tegenover laat ons nadenken over wat we nou willen van intimiteit.

Samenleving

Als samenleving zijn we geobsedeerd door de kwantiteit van seks in plaats van de kwaliteit. Bij de jongere generatie gaat het om de kwaliteit. In plaats van slechte seks te hebben, hebben ze die liever helemaal niet. Eigenlijk juist veel beter, het moet tenslotte een leuke en fijne ervaring met elkaar zijn, toch? Als het niet goed voelt, waarom zou je het dan forceren? Het is belangrijk om bij je eigen behoeftes te blijven en goed naar jezelf te luisteren. Seks begint bij jezelf. Een misvatting over celibatair leven is dat het gaat om het jezelf afnemen van plezier, dat is niet zo. Het gaat juist om het openstellen van jezelf voor het verkennen van een breder begrip van seks en identiteit. Je ziet af even van seks met anderen, niet van seks in z’n geheel. Masturbatie speelt bijvoorbeeld nog een grote rol.

Eerdere trends 

Er zijn bewegingen aan vooraf gegaan die verwant zijn aan het celibaat, zoals de ‘boy sober’-trend van TikTok en de virale 4B-beweging uit Zuid-Korea. Bij de ‘boy sober’-trend zeiden jonge vrouwen voor een bepaalde tijd bewust nee tegen seks, dates en relaties. Het werd gezien als stimulans voor zelfliefde en persoonlijke ontwikkeling, zonder afleiding van romantische relaties. Je mag niet op datingaps, geen dates, geen ‘situationships’ en geen knuffels of kusjes. De 4B-beweging tilt deze trend een stapje verder en komt van een feministische beweging in Zuid-Korea die aanmoedigt om traditionele genderrollen en maatschappelijke verwachtingen met betrekking tot huwelijk en gezin af te wijzen. Het is een keuze die veel vrouwen in staat stelt hun lichaam en tijd terug te eisen van de rechten van mannen. Dit heeft ook veel aanhang gekregen op social media. Bijzonder om te zien.

Of je seksueel actief bent of niet, is geheel aan jou. Soms een stapje terug kan echt geen kwaad. Zorg dat je er zelf voor kiest en het doet wanneer jij er klaar voor bent. Het is jouw lichaam waar je over bepaald. Neem de tijd.

Bron: Cosmopolitan.com | Elle.com
Beeld: istockphoto
Deel dit artikel
Back to top