Lichaamsverzorging

Wat is beter: zonnen onder de zon of de zonnebank?

Wat is beter: zonnen onder de zon of de zonnebank?

De zon begint zich steeds vaker te laten zien! Daardoor willen we spontaan naar buiten om een kleurtje te krijgen. Maar is het eigenlijk niet beter om onder de zonnebank te gaan om bruin te worden? Wij zoeken uit welke optie het beste is.

Lees ook: Zo blijf je bruin in de winter zonder zonnebank

De zon vs. de zonnebank

We vrezen dat we je niet echt kunnen vertellen welke optie beter is voor je huis. Beide opties brengen namelijk risico's met zich mee. Bruin worden en die glow die je krijgt van zonnen zijn namelijk al tekenen van huidschade. Wanneer je huid beschadigt door de zon, gaat het meer melanine aanmaken. Hierdoor wordt de huid donkerder. De meest gezonde glow is dus eigenlijk die van je natuurlijke huidskleur.

De zon straalt schadelijke UV-straling uit. Wanneer je verbrandt, kan dit je kans op huidkanker flink verhogen. En aangezien bruin worden dus ook al een vorm van schade is, is zonnen in de zon helaas niet heel gezond. We raden aan om de zon te vermijden tijdens de uren waar de straling het sterkste is.

De zon is dus schadelijk, maar is dit ook zo bij de zonnebank? Helaas wel. Het is misschien zelfs slechter voor je. De zonnebank straalt namelijk nog meer UV-straling uit dan de zon, en dat is een veel kortere tijd. Het is leuk voor als je snel bruin wil worden, maar je huid zal je er achter niet heel dankbaar voor zijn.

Lees ook: Feiten en fabels over de zonnebank op een rijtje

Wat is dan wel een goede optie?

De beste optie voor je huid is simpelweg niet zonnen. Maar we kunnen ons wel voorstellen dat je wel iets van een kleurtje wil opbouwen. In de huidige samenleving wordt bruin zijn gezien als mooi en gezond. Om dit te bereiken raden we daarom aan om te gaan voor een zelfbruiner of een body bronzer. Hiermee creëer je hetzelfde effect, zonder de schade. Mocht je nou toch graag de zon in willen, dan is het belangrijk dat je je huid goed beschermt. Draag dagelijks minimaal factor 30 en smeer je een aantal keer per dag in om te voorkomen dat de bescherming wegvaagt. Hiermee voorkom je huidschade die later in je leven kan leiden tot vervroegde huidveroudering of in het ergste geval huidkanker. Laat de zonnebank dus vooral lekker achterwegen.

@auroralovestrand
Bron: Unity Point
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top