Lifestyle

Feiten en fabels over de zonnebank op een rijtje

Feiten en fabels over de zonnebank op een rijtje

Voordat we op vakantie gaan, breng je misschien wel een bezoekje aan de zonnebank om je huid even 'zomer proof' te maken. Toch werkt het niet helemaal zo. We lezen er allemaal wel eens iets over, maar hoe zit dat nou eigenlijk met die feiten en fabels over de zonnebank? Ondanks dat we in ons koude kikkerlandje wel eens wat extra warmte - en een kleurtje - kunnen gebruiken, zijn er een aantal dingen waar de zonnebankliefhebbers onder ons rekening mee moeten houden.

Ben je benieuwd naar de belangrijkste feiten en fabels over de zonnebank? Van vroegtijdige huidveroudering tot het opdoen van vitamine D, in dit artikel lees je er alles over!

 

Feit of fabel #1 - Onder de zonnebank kun je een flinke dosis vitamine D opdoen

Oké, laten we beginnen met het feit dat dit natuurlijk een fabel is. Ondanks dat veel mensen denken dat je een flinke dosis vitamine D tot je krijgt door onder de zonnebank te gaan, is dit allesbehalve waar. Vitamine D wordt namelijk gevormd door UV-B. Dit is een UV-soort die nauwelijks in de straling van de zonnebank voorkomt. Heb je een tekort aan vitamine D? Zie de zonnebank dan niet als oplossing.

Feit of fabel #2 - De zonnebank kan zorgen voor vroegtijdige huidveroudering

Misschien wil je dit liever niet horen, maar het is toch echt zo. Wanneer je veel onder de zonnebank gaat, zullen er sneller rimpels ontstaan. Hoe dit komt? In een zonnebank wordt meestal gebruikgemaakt van UV-A. Dit zijn stralingen die een snelle verkleuring van de huid kunnen realiseren. Deze dringt door in diepere huidlagen, waardoor er bepaalde stofjes worden aangetast. En laten deze stofjes er nou net voor zorgen dat je huid jong blijft. Wil je rimpels voorkomen? Vermijd dan de zonnebank én ga nooit onbeschermd in de ‘echte’ zon liggen.

Feit of fabel #3 - Je kunt zonnebrandcrème van vorig jaar gebruiken

Nee, nee en nog eens nee. De zonnebrandcrème die je afgelopen zomer hebt gebruikt, kun je nu maar beter weggooien. Waarom? Omdat dit middel zijn werking heeft verloren. Het is namelijk de bedoeling dat zonnebrandcrème je beschermt tegen de zon, maar eentje die ouder dan een jaar gaat je hier niet bij helpen. Extra tip: zorg er tijdens de zomer voor dat je de zonnebrandcrème donker en koel bewaart. Hierdoor blijft deze langer goed en biedt het optimale bescherming.

Feit of fabel #4 - Van de zon krijg je sneller huidkanker dan van de zonnebank

Zoals je nu weet, geeft ook de zonnebank UV-straling af en dat is dus net zo schadelijk als een middagje zonnen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je 20% meer kans hebt op huidkanker wanneer je regelmatig onder de zonnebank gaat, laat dermatoloog Marlies Wakkee weten. Bij jonge mensen verdubbelt die kans nog eens, omdat de straling nog schadelijker is voor een jonge huid. Conclusie: je kunt dus eigenlijk beter niet onder de zonnebank gaan om eventuele nare gevolgen te voorkomen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top