Health

Het wordt steeds warmer buiten; zo houd jij deze keer wél het hardlopen vol

Het wordt steeds warmer buiten; zo houd jij deze keer wél het hardlopen vol

Als het mooie weer er weer aan komt krijgen vele mensen weer zin om te gaan hardlopen. De eerste paar weken gaat dat goed, maar daarna zakt de motivatie al snel weer weg. Dat gebeurt niet dit jaar, want dit jaar volg jij deze tips om je motivatie zo lang mogelijk te behouden!

Zo houd je het hardlopen het langste vol

Lees ook: Waarom je beter geen paardenstaart kunt dragen tijdens het hardlopen

Opbouwen

Misschien wel het belangrijkste bij het volhouden van het hardlopen; de opbouwing. Begin niet gelijk te hard van stapel. Vaak resulteert dat in pijntjes, blessures en geen motivatie. Ren dus niet gelijk een groot rondje, maar begin met een rondje door het dichtstbijzijnde park en bouw zo je kracht en je conditie op. Van nul naar honderd is nooit het goede idee, vooral niet bij sporten.

Ook de warming-up is een belangrijk onderdeel bij het opbouwen van het hardlopen. Als je gelijk van start gaat, zonder eerst je spieren los te maken, is de kans op verrekkingen en pijntjes nog groter. Ga dus vóór je gaat rennen alles strekken. Dit is mogelijk op de plaats zelf, door letterlijk strekoefeningen te doen, maar het is ook een optie om bijvoorbeeld eerst te fietsen en daarna te hardlopen. Onthoud daarbij wel dat je alsnog even gaat rekken, maar minder lang dan dat je alleen rekt.

App

Er bestaan nu genoeg apps die je helpen bij het volhouden van het hardlopen. Deze download je gemakkelijk op je telefoon en sommige hebben zelfs een versie voor je horloge! Zo’n app houdt bijvoorbeeld bij waar je hebt gerend, hoe hard, wat verbetering nodig heeft en ga zo maar door. Er zijn apps die verbinden met je Spotify en zo liedjes afspelen die hetzelfde tempo hebben als jou hardlooptempo. Door muziek te luisteren die op een goed tempo liggen, ga je vanzelf meestappen in dat ritme. Verder zijn er zelfs apps die er een spel van maken. Elke kilometer geeft je een beloning of helpt je verder in het spel.

Samen

Samen hardlopen is voor velen een goede drijfveer. Vaak wil je niet dat de ander door jou ook niet hardloopt. Je duwt jezelf daarom sneller om toch te gaan hardlopen, ook al heb je er eigenlijk geen zin in. Ook is het samen hardlopen gewoon gezellig. In je eentje is de kans dat je teveel in je eigen hoofd zit groot. Samen praat je, lach je en kijk je naar andere dingen om je heen. Geen tijd dus om over allerlei onnozele dingen na te denken. Daarnaast heb je samen minder snel schaamte en het idee dat anderen naar je kijken.

Voor een leuke hardloop ronde is het een optie dat je om en om de route bepaald. Heb je altijd al die ene plek willen zien? Nu is je kans. Zo heb je elke keer afwisseling en raakt het hardlopen minder snel saai.

Vast moment

Een vast moment hebben om te hardlopen is ook super belangrijk. Als je maar gaat hardlopen wanneer je zin hebt, is het snel gedaan. In het begin heb je nog super veel energie en motivatie, maar vaak is dat al gauw weer weg. Ga daarom bijvoorbeeld elke woensdagochtend een rondje. Maak er ook echt tijd voor in je schema. Jouw lichamelijke gezondheid is net zo belangrijk dan andere taken.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top