Interior

Oeps: gezellig kaarsjes laten branden is ongezonder dan je denkt

Oeps: gezellig kaarsjes laten branden is ongezonder dan je denkt

Een gezellig en warm huis staat vol kaarsjes, toch? Of je nu twintig kaarsen in huis hebt staan of altijd dezelfde vijf; op de bank zitten met een paar kaarsen aan is heerlijk. Toch is het hele gebeuren wel een stuk ongezonder dan je denkt... Wij leggen het je haarfijn uit.

Kaarsen aansteken ongezond?

Ja, heel leuk nieuws is het niet: het aansteken van kaarsen is minder gezond dan je denkt. Theo de Kok, hoogleraar en toxicoloog aan de Universiteit Maastricht vertelt in een gesprek met Nu.nlwaarom het gezellig aansteken van kaarsen helemaal niet zo goed voor je is. "Het branden van kaarsen is niet per se ongezond", maar vertelt hij, het ligt er wel aan hoeveel kaarsen je aan hebt én hoeveel ventilering er is in het huis.

Kankerverwekkende stoffen

En wij dachten nog wel dat het zo cute was om kaarsjes aan te steken. Nou niet dus, want de stoffen die vrijkomen bij het branden van kaarsen, zijn vergelijkbaar met stoffen die mensen binnenkrijgen tijdens het roken van tabakswaren. "Deze stoffen zijn kankerverwekkend en hopen zich op in de kamer", aldus De Kok.

Een andere toxicoloog, Martin van den Berg, legt weer aan Radar wat beter uit hoe dit precies werkt. "Als de walm van de kaars zwart ziet, dan produceert hij kankerverwekkende stoffen. Het is niet meteen bij iedere kaars een probleem, maar als je veel kaarsen aansteekt, dwarrelen die kankerverwekkende stoffen door de kamer en adem je het in en dat wil je eigenlijk voorkomen. Als de walm van de kaars zwart ziet, dan produceert hij kankerverwekkende stoffen."

Nooit meer kaarsen aansteken?

Het is gelukkig niet zó heftig dat we nooit meer een kaarsje kunnen aansteken, maar het is wel goed om ons bewust te zijn van de stoffen die vrijkomen tijdens dit gezellige ritueeltje. Ook geurkaarsen zijn volgens toxicoloog Martin niet per se slechter dan normale kaarsen. "Wel kan het zijn dat bepaalde stoffen die aan geurkaarsen zijn toegevoegd om die lekkere geur of mooie kleur te krijgen, kunnen leiden tot een allergische reactie", vertelt hij daarover.

Goed ventileren

De key to the problem is vooral goed ventileren. "Dan verdeel je die roetdeeltjes beter en is het risico voor je gezondheid minder", aldus Martin. Daarnaast is het ook slim om niet in een afgesloten kamer te zitten waar wel dertig kaarsen aan het branden zijn. De kans is klein dat zo'n situatie zich voordoet, maar you never know. Wees vooral voorzichtig en switch misschien naar nep brandende kaarsen?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top