Interior

Dol op geurkaarsen? Zo haal je het meeste uit je kaars

Dol op geurkaarsen? Zo haal je het meeste uit je kaars

Geurkaarsen, wie is er nou niet dol op? Ze verspreiden een heerlijke geur door je woning en zijn een leuke toevoeging aan je interieur. Ben jij gek op geurkaarsen? Op deze manier haal je het meeste uit je kaars.

Laat de kaars evenredig branden

Je hebt vast weleens een kaars gehad die ging tunnelen. Dit houdt in dat de kaars niet helemaal tot de randjes smelt en daardoor een soort tunneleffect krijgt. Dit is ontzettend zonde van je kaars omdat je niet al het kaarsvet gebruikt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je kaars altijd tot de randjes te laten smelten voordat je deze uitblaast. Als je een kaars voor het eerst laat branden, duurt dit vaak best lang. Houd hier dus rekening mee wanneer je jouw kaars aan wil steken. Mocht je toch een tunneleffect hebben, dan kun je dit verhelpen door een beetje alluminniumfolie om de kaars heen te doen terwijl je deze laat branden. Sluit de kaars niet helemaal af met het folie, dit kan gevaarlijk zijn! Doe een laagje folie om de zijkanten van de kaars zodat al het kaarsvet goed kan smelten.

Knip de lont af

De lont van je geurkaars brokkelt af wanneer de kaars brandt, maar vaak is deze alsnog te lang. Als je wil dat je kaars mooi evenredig brandt, moet de lont de juiste lengte hebben. Een lengte van zes tot zeven millimeter is ideaal. Je kunt de lont afknippen met een schaar of met een speciale trimmer. Wees voorzichtig en probeer de lont niet te kort te maken. Een te korte lont kan namelijk als het ware verdrinken in het kaarsvet en daardoor uitgaan.

Blaas de kaars niet uit

Kaarsen moet je na het branden weer uit doen. Maar niet iedere manier is even goed voor je kaars. De geurkaars uitblazen raden we bijvoorbeeld af. Dit kan namelijk ervoor zorgen dat je kaarsvet gaat spetteren. Hiermee verspil je kaarsvet en moet je het weer schoonmaken. Als je kaars een deksel heeft, kun je de kaars doven door deze weer op de kaars te doen. Je kunt ook de lont in het kaarsvet duwen om de vlam te doven. Daarnaast zijn er ook speciale tools om een kaars mee uit te doen. En als je toch wil blazen, doe dit dan voorzichtig.

Houd je kaars schoon

Als je kaars in je interieur staat, is het belangrijk om deze goed schoon te houden. Een geurkaars zonder deksel kan snel stoffig worden. Daarnaast kunnen er ook afgebroken stukjes lont in je kaars komen te zitten. Deze kunnen een gevaar vormen omdat ze alsnog vlam kunnen vatten. Verwijder deze stukjes daarom na het gebruik van je kaars. Doe dit bijvoorbeeld met een pincet om de kaars niet te beschadigen.

Laat je kaars niet te lang branden

Een kaars hoor je tussen de drie en vuur uur te laten branden. Je kan de geurkaars het beste niet te kort maar ook niet te lang laten branden. Als je de kaars te kort laat branden, zal je weinig merken van de geur. Maar als je de kaars te lang laat branden, kan het kaarsvet te dun worden. Het gevolg hiervan is dat de geur hierdoor aangetast wordt, en daardoor minder sterk wordt. Daarnaast kan een kaars roet af gaan geven als je deze te lang laat branden, wat niet erg goed is voor je gezondheid.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top