Health

Dit zijn de voordelen van het bijhouden van een food diary

Dit zijn de voordelen van het bijhouden van een food diary

Een dagboek bijhouden, misschien doe je het wel. Elke dag even je gedachten opschrijven en je hoofd leegmaken. Zo’n soort dagboek is niet het enige dagboek dat je bij kan houden. Een ander dagboek, waar we het in dit artikel over hebben, is een food diary, oftewel een voedingsdagboek. Het nut van zo’n dagboek? We vertellen je er alles over.

Wat is een food diary?

Een food diary is wat de naam al verklapt, een dagboek waarin je je voeding bijhoudt. We hebben het hier niet over het aantal calorieën dat je eet, maar echt over wat je eet. Je schrijft hierin per dag op wat je eet en wat voor emoties en gevoels je ervaart op deze dag. Je voeding is namelijk van grote invloed op hoe je je voelt, op je stofwisseling en je energie.

Wat zijn de voordelen van een food diary?

Het bijhouden van een food diary kent verschillende voordelen. Het gaat bij een food diary om het inzicht krijgen in je voedingspatroon. Misschien kom je er namelijk wel achter dat je veel te veel suikers eet en te weinig vezels binnenkrijgt. We weten dat gevarieerd eten en veel groente en fruit tot je nemen heel belangrijk is voor onze gezondheid. Wanneer je je voedingsdagboek bijhoudt, zie je misschien dat je meer fruit of noten en zaden moet eten en minder (ongezonde) tussendoortjes.

Zeker wanneer je snel vergeet wat je hebt gegeten op een dag (wat soms al snel gebeurt) is een food diary erg handig. Het helpt je om heel bewust te weten wat je eet en wat dit met je lichaam doet. Vaak denken mensen wel dat ze gezond eten, maar is dat op papier helemaal niet zo. Het is goed om jezelf met een food diary een spiegel voor te houden en jezelf ermee te confronteren wat je allemaal eet op een dag.

Wat houd je bij in je food diary?

Om je een handje te helpen, hebben we een paar punten voor je op een rijtje gezet die je bijhoudt in je food diary. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, je schrijft simpelweg op wat je hebt gegeten. Er zijn een paar dingen waar je extra op let:

  • Suiker inname: dit is voeding met suiker (duh).
  • Alcohol en caffeine: de consumptie hiervan sluipt er soms bij in.
  • Snacks: vaak snacken we zonder dat we het doorhebben.
  • Hoe je je voelt en de impact van voeding hiervan: hoe je je voelt heeft ook met wat je eet te maken. Je bent wat je eet, dus door bij te houden wat je eet en hoe je je voelt, zie je wat voor invloed bepaalde voeding heeft op je mood.
  • De tijden waarop je eet: dit helpt om cravings onder controle te houden

Hoe houd je een food diary bij?

Hoe je je food diary bijhoudt, is helemaal aan jou. De één vindt het fijn om het in een boekje te doen met pen en papier, de ander vindt het fijner om het digitaal te doen, zodat ze waar en wanneer dan ook hun dagboek bijhouden. Zorg er wel voor dat je elke dag (dus ook in het weekend) opschrijft wat je eet, anders heeft het bijhouden geen effect. Zeker in het weekend zijn veel mensen geneigd om ongezondere keuzes te maken, dus vergeet die zeker niet mee te nemen.

Bron: Glamour.uk
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top