Nagellak

Ben jij een nagelbijter? Hierom bijten mensen hun nagels en zó kom je ervan af

Ben jij een nagelbijter? Hierom bijten mensen hun nagels en zó kom je ervan af

Ben jij ook schuldig aan nagelbijten? Dan ben je niet de enige. Er zijn over de hele wereld namelijk heel veel mensen die ook hun nagels bijten. Maar waarom, zal je je waarschijnlijk afvragen. Wij leggen het je uit! Mét daarbij de beste tips om ermee te stoppen.

Waarom bijten mensen hun nagels?

De voornaamste oorzaak van nagelbijten is stress, verveling, nervositeit en onrust. Maar ook bij het stoppen met een andere gewoonte, dient nagelbijten vaak als de vervangende bezigheid. Nagelbijten is dus eigenlijk een tijdelijke afleiding van je emoties. Uit een onderzoek is gebleken dat het ook vaak voortkomt uit perfectionisme. Perfectionisten hebben er namelijk meer moeite mee om zich te ontspannen, waardoor ze snel stress ervaren en dus snel de neiging hebben om hun nagels te gaan bijten.

Maar waarom kiezen zoveel mensen er dan voor om hun nagels te bijten, in plaats van álle andere mogelijkheden? Dit komt simpelweg doordat we nagels hebben én deze ten allen tijden en op elk moment ‘bereikbaar’ zijn.

De medische term: onychofagie

Het is ook mogelijk dat nagelbijten valt onder de psychische stoornis: impulse control disorder (ICD). Hierbij bijten mensen hun nagels onbewust en/of dwangmatig, wat door stress, angst, eenzaamheid, verveling en erfelijkheid mogelijk verergerd wordt. De medische term voor nagelbijten is onychofagie.

De gevolgen van nagelbijten

Door langdurig je nagels te bijten wordt er een verkeerde nagelgroei bevordert. Hierdoor loop je het risico dat je nagels ingroeien. Pas daarbij ook op voor je kauwstelsel, de kracht die je nodig hebt om je nagels af te bijten belast je kauwstelsel namelijk onnodig en verkeerd. Dit zorgt voor vervelende klachten. Net zoals je ook risico loopt om schade aan je gebit op te lopen door nagels te bijten. Daarnaast wordt de huid rondom de nagels, door het regelmatig bevochtigen ervan, zwakker. Hierdoor loop je vervolgens het risico dat er hier eczeem of andere schimmelinfecties ontstaan. En dan is er ook nog het vuil en de daarbij komende bacteriën die op en onder je nagels en handen zitten. Het is geen prettige gedachte dat dit in je mond terecht komt, toch?

Tips om ermee te stoppen

Er zijn genoeg redenen dus om er zo snel mogelijk mee te stoppen. Maar hoe? Wij geven je een aantal tips.

Vind het achterliggende probleem

Om een probleem aan te pakken, is het slim om te beginnen bij de bron. Om welke reden bijt jij je nagels? Als je hier een antwoord op weet te vinden, zal dit het makkelijker maken om te stoppen.

Verminder je stress

Merk je dat je nagelbijt vanwege stress? Ga dan opzoek naar een andere uitlaatklep. Probeer je lichamelijke onrust te verminderen door bijvoorbeeld meer te gaan sporten of wandelingen te maken.

Knip je nagels kort

Als je je nagels kort houdt, valt er ook weinig vanaf te bijten.

Doe nagellak of nepnagels op

Nagellak of nepnagels staat niet alleen mooi, het is ook nog eens heel vies om af te bijten. Win-win dus! Wil je geen nagellak op je nagels? Dan is het ook een optie om een ander middeltje op je nagels te smeren. Koop bijvoorbeeld een bitter middeltje bij de drogist en smeer dit over je nagels.

Beloon jezelf

Stel doelen en beloon jezelf wanneer je deze doelen hebt behaald. Zo maak je het stoppen van nagelbijten een stuk makkelijker én leuker voor jezelf.

Bron: Gezondheidsplein.nl, Fysio-de-hoofdzaak.nl en Bedrock.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top