Health

Zo blijf je letterlijk en figuurlijk goed in je vel zitten

Zo blijf je letterlijk en figuurlijk goed in je vel zitten

Het is harstikke belangrijk om zowel letterlijk en figuurlijk goed in je vel te zitten. We hebben het dan ook over samenwerken met je huid. Om te begrijpen wat het nodig heeft, is er teamwork nodig. Wij leggen je uit hoe dit zit.

Letterlijk en figuurlijk goed in je vel

Heb je er wel eens over nagedacht dat je huid eigenlijk een bodyguard is? Je huid staat altijd paraat bij bedreigingen als bacteriën, virussen, vocht vuil, hitte, maar ook kou. Veel te verdragen dus. Deze bescherming heb je ook nodig om gezond te blijven en er stralend uit te zien. Zodra je barrièrefunctie van je huid intact is, dan ziet je huid er ook goed uit. Het voelt glad, zacht en soepel aan.

Maar wanneer je huid beschadigd, leidt dit tot vochtverlies. Je huid functioneert dan minder goed. Het droog uit en er ontstaan huidproblemen als puistjes, roodheid, eczeem of schilfertjes ontstaan. Dit willen we natuurlijk niet. Toch gebeurt dit, omdat irriterende stoffena als bacteriën en prikkels al kou veel impact hebben op een gevoelige huid. Uiteindelijk veroudert je huid er zelfs sneller door. Oepsie! Het is dus wel duidelijk dat we goed moeten weten waar onze huid behoefte aan heeft.

Wanneer jij lekker in je vel zit, ziet jouw vel er ook goed uit. Zodra jij erg gestrest bent is de kans op een onrustige huid een stuk groter. Het is daarom belangrijk om soms even adem te halen en tijd voor jezelf te nemen. Zo blijf jij letterlijk en figuurlijk goed in je vel zitten!

De boosdoeners

Laten we het gelijk hebben over de boosdoeners. Heb je er wel eens over nagedacht dat eigenlijk de huidverzorgingsproducten de belangrijkste veroorzakers zijn van onze huidproblemen? Zo bevatten ze irriterende ingrediënten bevatten. Of er zit misschien een stofje in die de buitenste huidlaag beschadigd. Het lijkt misschien allemaal leuk en aardig, maar als je je bedenkt dat er minder gewenste stoffen dieper in je huid komen, dan denk je wel even anders. Gelukkig kunnen we hier wat mee doen.

Aandacht 

Heb jij het idee dat jouw huid wel een beetje extra aandacht kan gebruiken? Zo gek is dit nog niet eens, want met name in het najaar voelt je huid nog wel eens droog en ruw aan. Je huid is dan gevoeliger dan ooit. Gelukkig hebben wij voor je op een rijtje gezet wat je allemaal zelf doet om jouw huid net even dat extra stukje aandacht te geven:

  • Reinigen: Renig je huid met een milde en afspoelbare cleanser. Zo verwijder je vuil en stofdeeltjes. Vermijd hierbij wel irriterende ingrediënten of krachtige wasstoffen. Deze beschadigen namelijk je huidbarrière. 
  • Hydrateren: Hydrateer je huid. Een gezonde huid heeft namelijk een goede vochtbalans. Kies voor producten die je vochtgehalte verbeteren (hyaluronzuur) en vooral je huidbarriêre onderstuenen (niacinamide)
  • Verzorgen: Gebruik producten die eigenlijk een soort laagje over je huid kunnen leggen. Zo kan het vocht minder goed ontsnappen uit je huid. 
  • Beschermen: Dagelijks SPF smeren is heel belangrijk! Het liefst producten met een voldoende axtioxidanten. Deze helepn je huid bij het neutraliseren van schadelijk vrije radicalen. 
  • Exfolieer: Een exfoliant met fruitzuren kan je huidbarrière versterken. Bij exfoliëren verwijder je de dode huidcellen van je huid. 

Zoals we al eerder zeiden, vergeet jezelf ook geen aandacht te geven. Zodra jij lekker in je vel zit, ziet je vel er ook goed uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top