Lichaamsverzorging

Last van uitslag onder je oksels? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Last van uitslag onder je oksels? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Uitslag krijgen op je huid is nogal vervelend. Het is ook niet altijd even makkelijk om te achterhalen waar de uitslag vandaan komt. Waar de uitslag zit kan je hier gelukkig best een eindje mee op weg helpen. Heb je uitslag onder je oksels? Dan zijn dit de mogelijke oorzaken.

Dermatitis

Dermatitis is een moeilijk woord voor iets heel simpels. Het betekent namelijk de irritatie van de huid. Het is een overkoepelende term voor verschillende soorten irritatie, waaronder ook een allergische reactie. Je kan ook eczeem krijgen onder je oksels. Normaal eczeem komt niet vaak voor onder de oksels omdat het geen droge omgeving is. Maar het kan wel. Je kan ook seborrhoïsch eczeem krijgen. Dat doet zich meestal voor op plekken waar je huid aan de meer vettige kant is.

De kans dat je eczeem onder je oksels hebt is vrij klein. Als je huid geïrriteerd is, is de kans dus groter dat het een allergische reactie is. Ga na wat voor producten je hebt gebruikt onder je oksels. Denk aan je deodorant, body wash of scheerproduct. Wanneer je een allergische reactie hebt, wordt de huid rood en krijg je last van uitslag die vaak ook jeukt.

Uitslag door deodorant

Hierboven noemde we het al even, maar je deodorant kan de huid onder je oksels irriteren. De kans is groot dat je er niet echt allergisch voor bent, maar dat je huid wel gevoelig is voor een bepaald ingrediënt in je deo. De huid onder je oksels is gevoelig, en dus kan een ingrediënt je huid meer irriteren dan je zou verwachten. Stap als dit het geval is over op een deo die geschikt is voor de gevoelige huid en gebruik een ontstekingsremmende crème om de uitslag te verhelpen.

Warmtebultjes

Als je veel zweet of het vaak warm hebt, kan dit ook de oorzaak zijn van je uitslag. Dit komt dan doordat je poriën en zweetkliertjes voorstopt zitten. De kans dat je hier last van krijgt is het grootst in de zomer of als je lang in een warme omgeving bent. De uitslag ziet eruit als kleine rode, of doorzichtige bultjes. Laat de huid goed luchten en houd deze droog om de uitslag te verhelpen. Een beetje poeder aanbrengen kan ook helpen.

Ontsteking van de haarzakjes

Wanneer je haarzakjes ontstoken zijn, is dit flink vervelend. Wanneer dit het geval is, krijg je last van rode bultjes en witte puistjes. Deze ontsteking kan pijnlijk zijn en je zal vaak antibiotica nodig hebben om de ontsteking te verhelpen. Een tripje naar de dokter is hierbij dus verstandig.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top