Gezichtsverzorging

Oil pulling: wat is het en hoe doe je dat?

Oil pulling: wat is het en hoe doe je dat?

In de zoektocht naar een gezonde levensstijl zijn er eeuwenoude tradities die ons veel kunnen leren. Eén van deze kostbare juweeltjes is oil pulling, een Ayurvedische techniek die al generaties lang wordt doorgegeven in India. 

Ayurveda

Terwijl we overspoeld worden met mondverzorgingsproducten, biedt oil pulling een natuurlijke en effectieve manier om je mondhygiëne naar een hoger niveau te tillen. Wat houdt het precies in? Dit fenomeen is afkomstig uit de eeuwenoude Ayurvedische geneeskunde. Ayurveda is een geneeskunde die duizenden jaren oud is. Het gezondheidssysteem van de oud-Indiase beschaving waait de afgelopen jaren steeds meer over naar het westen. Eén van de rituelen waar ze binnen de Ayurveda volop gebruik van maken, is oil pulling. Dit is een eenvoudige techniek die verschillende voordelen biedt voor je mondgezondheid. Het idee erachter is even simpel als doeltreffend: het spoelen van je mond met een natuurlijke olie, om op die manier schadelijke afvalstoffen en bacteriën te verwijderen.

Kokosolie

Welke olie je gaat gebruiken is cruciaal voor een succesvolle reinigingssessie. Kokosolie is de populairste keuze vanwege de bewezen antibacteriële eigenschappen, dus met deze zit je sowieso goed. Het werkt namelijk als magneetje voor afvalstoffen en slechte bacteriën. Die hechten zich aan de kokosolie, waardoor je ze uit je mond spoelt. Schadelijke indringers kunnen zo makkelijk worden verwijderd. Je gebruikt het beste een pure kokosolie die geen andere ingrediënten bevat. Het liefst is deze koudgeperst.

De voordelen van oil pulling

Oil pulling leidt tot een vermindering van het aantal schadelijke bacteriën in de mondholte. Deze bacteriën wil je verwijderen, omdat ze gaatjes en onstekingen veroorzaken. Na een tijdje iedere dag oil pulling toepassen kan je ook een afname in tandplak en een gezonder tandvlees opmerken.  De positieve invloed van kokosolie wordt toegeschreven aan het aanwezige vetzuur, laurinezuur, dat ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft. Nog een voordeel: het dagelijks gebruik van oil pulling zorg voor een frisse adem. Verder wordt er gezegd dat oil pulling je tanden witter maakt, maar dit voordeeltje is (nog) niet wetenschappelijk bewezen.

Meer lezen: Kleimasker gebruiken? Laat het niet te lang intrekken

Hoe werkt het?

De techniek is simpeler dan simpel. Neem 's ochtends een eetlepel ongeraffineerde, koudgeperste olie in je mond. Doe dit meteen na het opstaan, zodat je afvalstoffen en bacteriën niet al hebt doorgeslikt tijdens je ontbijt. Spoel de olie zo'n 15 minuutjes rond in je mond. Zorg ervoor dat de olie elk hoekje en gaatje bereikt, je wilt natuurlijk zo grondig mogelijk reinigen. Na deze sessie spuug je de olie uit en spoel je je mond na met water om de laatste restjes te verwijderen.

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top