Beauty

Dit zijn de voor- en nadelen van mondwater

Dit zijn de voor- en nadelen van mondwater

Gebruik jij dagelijks mondwater of heb jij aan je tandenborstel voldoende? Veel mensen hebben standaard een fles mondwater in de badkamer staan. Je mond voelt daarna heerlijk fris. Maar is het wel echt goed voor je? Wij hebben alle voor- en nadelen van mondwater voor je op een rijtje gezet.

Mondwater

Heerlijk even je mond spoelen en we kunnen er tegenaan. Zodra je mondwater gebruikt hebt, krijg je een heel frisse adem en een hele schone mond. Mondwater doe je vaak in een dop (20 ml) en voor 30 secendoen spoel je je mond. Mondwater staat bekend om het tegengaan van bacteriën, tandvleesontsteking en het beschermen van tandglazuur. Genoeg voordelen toch? Maar helaas zijn er ook genoeg nadelen.

 

Voordelen 

Mondwater kan veel bacteriën doden in je mond. Zodra jij mondwater dagelijks gebruikt kun je de volgende resultaten krijgen:

  • Gezond tandvlees.
  • Vermindering van tandplak.
  • Frisse adem door de menthol smaak. 
  • Wittere tanden op ten duur.
  • Minder gevoelige tanden.
  • Reinigen van moeilijk bereikbare plekken zoals tussen je tanden.

 

Nadelen

Helaas bevatten mondwaters veel schadelijke stoffen en deze kunnen weer aan negatief effect hebben voor je gezondheid:

  • Het gaat om de volgende stoffen: alcohol, fluoride, sodium lauryl sulfaat en chloorhexidine.
  • De stoffen zijn erg bijtend en doden niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede. 
  • Door de alcohol krijg je in je mond een uitdrogend effect en dit kan ervoor zorgen dat het natuurlijke evenwicht wordt verstoord. Ook kan de alcohol er juist voor zorgen dat je een slechte adem krijgt. 
  • Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat langdurig gebruik van mondwater ervoor kan zorgen dat er een verhoogde kans op mondkanker kan ontstaan. 

 

Alternatief

Gelukkig bestaan er ook nog alternatieven. Wat dacht je van mondwater zonder alcohol? Door de natuurlijke ingrediënten als zinklactaat, actieve zuurstof en Aloë VEra krijg je een antibacteriële werking. Zo krijg je én een frisse adem en je kunt tandvleesontstekingen tegen gaan zonder negatieve bijwerkingen te krijgen. Misschien niet het eerste waar je aandenkt, maar naast het mondwater werkt zeezout water ook heel desinfecterend. Zout water is gezond voor je mond en helpt je tegen ontstoken tandvlees en andere tandvleesklachten. Gebruik voor deze mondspoeling een zoutoplossing. Doe een theelepel zeezout in een kopje lauw water en spoel vervolgens 30 seconden uw mond met dit water. Pas er alleen wel voor op dat je het zout niet overmatig of langdurig gebruikt, want hierdoor kan je tandglazuur alsnog worden aangetast. Dit willen we natuurlijk niet!

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Tcn.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top