Health

5 x de beste en slechtste drankjes voor witte tanden

5 x de beste en slechtste drankjes voor witte tanden

We willen het liefst allemaal een parelwitte glimlach. Maar wist je dat je van sommige drankjes verkleurde tanden kunt krijgen en van andere juist een wit(ter) gebit? Je vindt hieronder een lijstje van wat je wél en wat je vooral niét moet drinken voor een white smile! 

Vooral drinken

1. Melk: Bevat caseïne, een eiwitsoort dat een beschermende laag vormt op het tandglazuur waardoor tandbederf voorkomen wordt. Daarnaast heeft melk veel calcium en vitamine D wat het volledige lichaam sterk houdt.

2. Vodka Spa Rood: Bestel je tijdens een avondje stappen een alcoholische versnapering? Kies dan voor een helder drankje en probeer donkere drankjes te vermijden. Door Vokda met Spa Rood te drinken voorkom je gevlekte tanden en daarbij doodt het bacteriën die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem. Nog een fijne bijkomstigheid van de ‘Skinny B*tch’ (zoals dit mixje ook genoemd wordt); ze bevat bijna geen calorieën.

3. Groene (of andere) natuurlijke thee: Zorg voor je dagelijkse cafeïne ‘fix’ - en tal van antioxidanten - met groene- of andere theesoorten. Deze laten weinig tot geen vlekken achter.

4. Mineraalwater: Zoals de naam doet vermoeden bevat mineraalwater een hoog mineraalgehalte. Daarnaast heeft het een grote hoeveelheid calciumfosfaat. Beide helpen bij het opbouwen en sterk houden van het tandglazuur.

5. Kraanwater: Niet alleen zorgt het regelmatig drinken van wat kraan H2O voor een goede hydratatie, je spoelt hiermee ook de overgebleven etensresten tussen je tanden weg. Plus kraanwater bevat fluoride, wat helpt bij het verminderen van tandbederf en het voorkomen van gaatjes.

Laten staan(…of minderen)

1. Frisdrank: Met stip op nummer één. Frisdrank is misschien wel de grootste boosdoener van allemaal. Deze suikerhoudende drank bevat een glazuur vernietigende en tand vlekkende zuursoort. Als je het toch niet kunt laten om af en toe een blikje te nuttigen, zorg er dan voor dat je er meteen een glaasje water achteraan drinkt. Zo spoel je de de schadelijke stoffen een beetje weg.

2. Koffie en zwarte thee: Hoe donkerder het drankje, hoe meer vlekken het achterlaat op je tanden. Kun je de dag niet starten zonder een bakkie, gebruik dan een rietje om de schade te beperken.

3. Rode wijn: Voor rode wijn geldt hetzelfde als koffie en zwarte thee, het kan lelijke vlekken op de tanden achterlaten. Net als bij een frisdrankje kun je de schade beperken met een glaasje water. Witte wijn is overigens ook niet aan te raden. Het laat geen vlekken achter, maar deze drank bevat een hoge zuurgraad wat het tandglazuur niet ten goede komt.

4. Fruitsappen: Met name citrusachtige sappen zijn door de grote hoeveelheid aan zuur schadelijk voor de tanden. Maar ook hier kun je de schade beperken door het te nuttigen met een rietje.

5. Water uit een (plastic) fles: Oké, de keuze voor water uit een flesje is misschien niet de slechtste, maar kraanwater is een betere optie. Bij het zuiveringsproces hiervan wordt de fluoride namelijk onttrokken, hetgeen juíst een positief effect op het gebit heeft.

Wat drink jij om witte(re) tanden te krijgen?

Beeld: Instagram @officialjdunn, Getty, iStock
Deel dit artikel
Back to top