Fashion

Merkkleding: hoe onderscheid je echt van nep?

Merkkleding: hoe onderscheid je echt van nep?

Voor haast ieder item van een bekend merk komt er ook een nep-lookalike op de markt. Horloges, tassen, shirts en broeken worden allemaal nagemaakt en verkocht buiten de officiële winkels om. En de rip-offs lijken steeds meer op de real deal. Hoe herken je nou een echt designer kledingstuk en hoe onderscheidt deze zich van nepkleding?

Beoordeel de prijs

Allereerst de makkelijkste manier om te beoordelen of je te maken hebt met merkkleding of niet: de prijs. Is de deal te mooi om waar te zijn? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met namaak.

Kijk dus verder dan die ene aanbieding: heb je je oog laten vallen op een paar exclusieve sneakers van Adidas? Bekijk dan voor hoeveel een vergelijkbaar paar online wordt verkocht? Ook als je een tweedehands merkproduct koopt, worden er vaak soortgelijke items online aangeboden.

Check spelling en logo

Een nepproduct bevat nog weleens een spelfout. Zeker wanneer er een nagemaakt ‘certificaat van echtheid’ bij geleverd wordt, bevat deze regelmatig een tikfout of rare zin.

En wellicht zit er een fout in het logo of patroon op het item? Tassen van Louis Vuitton staan bekend om hun patronen, en worden ook regelmatig gereproduceerd tot nepperds. Bekijk dus altijd goed het patroon en logo op een tas die je overweegt te kopen.

Kwaliteitscontrole

Merkkleding is van hoge kwaliteit. De designs worden altijd tot in detail afgewerkt en zitten feilloos in elkaar. Voor namaakproducten geldt dit zeker niet altijd. Controleer daarom altijd de kwaliteit. Is het stikwerk wel zo strak als je van het merk mag verwachten? En gaan de ritsen soepel open en dicht?

Zeker bij jassen is dit iets wat je wilt nalopen. De jassen van Canada Goose zijn bijvoorbeeld zo gewild dat er ook nepjassen van in omloop zijn. Wil je graag zo’n jas, pas ‘m dan altijd en doe de rits een paar keer open en dicht. En deze merkjassen zijn meestal waterdicht, dus de zomen horen strak en netjes afgewerkt te zijn.

Bekijk het materiaal

Van welk materiaal is een merkitem gemaakt? Deze vraag is ook belangrijk in de beoordeling of een product echt of nep is. Merkschoenen zijn meestal gemaakt van leer, maar de neppers zijn vaak van nepleer. Ruik en voel dus of het wel echt van leer is gemaakt.

Vraag om de originele verpakking

Echte merkproducten worden in de originele verpakking gekocht. Ook als je een tweedehandsje op de kop weet te tikken, bijvoorbeeld een horloge, dan hoort de originele verpakking er vaak gewoon bij. Iemand die merkitems koopt, behandelt het namelijk over het algemeen met veel zorg. Het is dus betrouwbaarder als de originele verpakking erbij zit.

Merkproducten waarbij het heel normaal is om een verpakking bij te krijgen en bewaren, zijn horloges en zonnebrillen. Koop je een zonnebril van Gucci, dan krijg je hier altijd een bewaarhoes bij.

Made in..?

Op het label in een kledingstuk staat altijd waar het vandaan komt. En veel merken hebben vaste landen waar een specifiek product wordt gemaakt. Staat er dus op het label ‘Made in China’, terwijl het merk normaal gesproken in Europa wordt geproduceerd, dan heb je waarschijnlijk een nepproduct in handen.

Wees kritisch

Het kopen van merkkleding is een grote uitgave. Je wilt daarom niet al je geld kwijt zijn aan een nepproduct waarvan de kwaliteit te wensen overlaat. Wees dus altijd kritisch op het item dat je in handen hebt en wees niet bang om wat vragen te stellen aan de verkoper. Zo weet je zeker dat je échte merkkleding aanschaft waar je jaren plezier van zult hebben!

Deel dit artikel
Back to top