Lichaamsverzorging

Zonnebrand beschermt tegen UV-A en UV-B straling, maar wat is het verschil?

Zonnebrand beschermt tegen UV-A en UV-B straling, maar wat is het verschil?

Dat zonnebrand smeren belangrijk is, weten we inmiddels wel. Maar weet je ook waarom het belangrijk is? Zonnebrand beschermt onze huid tegen UV-straling. Op verpakkingen van zonnebrand zie je dan staan dat het beschermt tegen UV-A en UV-B straling. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Wij leggen het uit.

Wat is UV-A straling

UV-straling is schadelijk voor onze huid. Het komt van de zon en zorgt ervoor dat we verbranden als we onze huid te lang blootstellen aan de zon. Dit is basiskennis. Maar UV-A straling is een soort straling die er niet voor zorgt dat je verbrandt. Deze straling heeft namelijk een lange golf. Dit houdt in dat de straling dieper de huid kan doordringen. De effecten van UV-A straling zijn dan ook niet direct te zien. Je verbrandt er niet van. Wat wel gebeurt is dat UV-A straling je huid van binnenuit beschadigd. Het gevolg hiervan is ten eerste huidveroudering. Onze huid veroudert gelijdelijk, maar UV-A straling kan dit proces laten versnellen. Een hoge blootstelling aan UV-A straling kan er voor zorgen dat je op een jongere leeftijd last krijgt van rimpels en pigmentvlekken. Daarnaast kan een hoge blootstelling aan UV-A straling ook gevaarlijk zijn. Het kan namelijk de kans op het krijgen van huidkanker vergroten. Zonnebrand smeren is daardoor niet alleen op de korte termijn belangrijk, maar ook op de lange termijn. Een goede manier om te onthouden wat UV-A straling is, kun je de A zien als de A van 'aging'.

Wat is UV-B straling?

UV-A veroudert de huid, maar wat veroorzaakt dan het verbranden van je huid? Dat is UV-B straling. Deze straling heeft een korte golf en heeft daardoor dus voornamelijk effect op de bovenste laag van je huid. Deze straling zorgt er na verloop van tijd voor dat je verbrandt. Je huid wordt dan rood, pijnlijk en warm. Verbranding gaat na een tijdje vanzelf weer over, maar het hebben van verbrande huid is niet prettig. Jezelf goed insmeren is dus erg belangrijk als je in de zon gaat zitten. Zo voorkom je dat je de rest van de zomer op een kreeft lijkt. UV-A straling kan huidkanker veroorzaken, maar UV-B straling kan hier ook een rol bij spelen. Daarnaast kan UV-B straling schade aanrichten aan je DNA. Net als bij UV-A straling is het dus niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn belangrijk om je goed in te smeren. Om te onthouden wat UV-B straling is, kun je de B zien als de B van 'burning'.

Het ezelsbruggetje is dus: van UV-A komt aging en van UV-B komt burning.

Bron: Dermalogica
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top