Lichaamsverzorging

Glycolzuur voor onder je oksels: Is het een wondermiddel?

Glycolzuur voor onder je oksels: Is het een wondermiddel?

Het wordt buiten weer warmer, dat betekent dat we ook misschien wat meer gaan zweten. Als je het niet fijn vindt om te stinken, doe je er alles aan om het te verhelpen. Een product dat volgens Tiktok een wondermiddel is tegen zweet, is glycolzuur. Het is een populair alternatief voor deodorant, maar werkt het ook echt?

Hoe werkt glycolzuur als deodorant?

Voordat we de werking van glycolzuur als deodorant uit kunnen leggen, moeten we eerst het verschil definiëren tussen deodorant en anti-transpirant. Deodorant werkt om de geur van zweet te verbloemen. Zweet is van zichzelf geurloos. De stank wordt veroorzaakt doordat zweet in aanraking komt met de bacteriën onder je oksels. Verder bevat deodorant poeder dat helpt met het absorberen van zweet. Hiermee voorkomt het de vorming van zweetplekken in je kleding. Anti-transpirant zorgt ervoor dat je niet meer kunt zweten. Het blokkeert je zweetklieren waardoor je niet of minder zweet. Glycolzuur valt onder de categorie deodorant. Het voorkomt zweten niet maar het verbloemt wel de geur. Dit komt doordat glycolzuur de PH-waarde van je huid aantast. Hierdoor worden er bacteriën gedood. En minder bacteriën betekent minder geur.

Is glycolzuur veilig om te gebruiken als deodorant?

Voor de meeste mensen is het antwoord helaas nee. Glycolzuur is een huidverzorgingsproduct dat voor veel mensen erg irriterend kan zijn. Voor mensen met een gevoelige en droge huid kunnen irritatie ervaren door deze hack te proberen. Ook mensen die nu last hebben of ooit last hebben gehad van eczeem kunnen de hack beter overslaan. De huid onder je oksels is sowieso al een gevoelig stukje huid. Daarom raden we het gebruik van glycolzuur onder de oksels dus voor de meeste mensen af. Als je er te veel van gebruikt, kan dit roodheid of zelfs uitslag veroorzaken. Bij mensen met een donkerdere huid kan het gebruik van glycolzuur ook resulteren in hyperpigmentatie.

Hoe kun je glycolzuur veilig gebruiken als deodorant?

Naar onze mening kun je deze trend het beste helemaal overslaan. Er zijn veel verschillende soorten deodorant en anti-transpirant op de markt die hetzelfde doel kunnen bereiken. Wil je toch kijken of glycolzuur jou kan helpen? Probeer dan een product met een lage concentratie glycolzuur. Probeer bijvoorbeeld een toner met een laag percentage glycolzuur. Breng dagelijks een dun laagje aan onder je oksels. Laat de toner eerst volledig drogen voordat je je armen weer omlaag doet. Als je het op de juiste manier gebruikt is glycolzuur veilig. Maar als je het te veel of te vaak gebruikt, kan dit zorgen voor irritatie.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top