Beauty

Dít is hoe lang je make-up houdbaar is

Dít is hoe lang je make-up houdbaar is

Make-up een langere tijd bewren kan leiden tot huidirrittatie, ontstekingen en infecties. Wist jij dat je make-up een houdbaarheidsdatum heeft?

Hoe herken je de houdbaarheid?

Twijfel je over hoe lang je producten houdbaar zijn? Alle make-upproducten in Nederland hebben een logo in de vorm van een potje. In dat portje staat een getal dat de houdbaarheid in maanden weergeeft. Dit getal is van toepassing vanaf het moment dat je het product opent.

Mascara

Als je elke dag mascara gebruikt, kun je deze ongeveer drie maanden bewaren. Veel mensne weten dit niet en gebruiken het product zelfs jaren, maar dit kan leiden tot irritatie in het oog. Natte producten hebben een grotere kans op bacteriën, waardoor mascara een kortere houdbaarheid heeft.

Oogschaduw

Oogschaduw op poederbasis blijft ongeveer één tot twee jaar goed.De houdsbaarheid van vloeibare of crème oogschaduw is een stuk korter, net zoals alle andere vloeibare producten. Let hierbij op geur en kleur, dit veranderd vanaf de tijd dat het product nog wél houdbaar was.

Lipstick

Lippenstiften hebben een houdbaarheid van tussen de één en twee jaar. Bewaar je lippenstift in bij warm weer in de koelkast om het langer goed te houden.

Lipgloss

Lipgloss is net als andere vloeibare producten beperkt houdbaar; denk aan ongeveer zes maanden. Vloeibare massa als lipgloss maakt het een antrekkelijke plek voor bacteriën.

Foundation

De houdbaarheid van foundation is afhankelijk van de producten die in de foundation zitten. Een foundation op waterbasis kun je gemiddeld één jaar gebruiken, terwijl foundation op oliebasis langer meegaat. Deze blijven 12 tot uiterlijk 24 maanden goed, omdat olie een natuurlijk conserveermiddel is. Een langere houdbaarheid is misschien fijn, maar kijk naar wat je huid het fijnste vindt.

Poeder en blush

De meeste poeders en blush gaan ongeveer 1,5 jaar mee. Professionele producten zijn zelfs beter van kwaliteit en gaan dus ook langer mee, tot wel drie jaar. Bij losse poeders kun je een verstreken houdbaarheid herkennen als de poeder korrelig wordt tussen je vingers.

Concealer

Concealer gaat minder lang mee dan foundation. Op waterbasis kun je concealer gemiddeld zes maanden bewaren, maar zit er olie in verwerkt is de houdbaarheid langer, namelijk ongeveer twee jaar. Ook crème concealers blijven langer goed. Concealer in de vorm van poeder is het langst houdbaar: namelijk tot drie jaar!

 

 

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top